Köszönet és elismerés minden magyar katonának!

843
Fotó: Pintér Ádám

– „Minden hazafi szent kötelessége, hazáját bel- és külellenségek ellen védeni: ezt igényli a természeti jog, ezt parancsolja a törvény.” E rövid idézet nem mástól, mint gróf Batthyány Lajostól, Magyarország első szabadon választott kormányának miniszterelnökétől származik. Nem véletlen a személy, a kor és az alkalom, hiszen köztudottan Batthyány miniszterelnöksége idején szerveződött meg és érte el azóta is méltán emlegetett, büszke sikereit az a magyar honvédsereg, amelyet a szabadságharcba torkolló 1848. évi forradalom és az arra adott császári reakció hívott életre, és amelynek megalakulásától számítjuk a magyar honvédség létezését – kezdte ünnepi beszédét Unger Tamás alpolgármester ma délelőtt A magyar honvédelem napja alkalmából tartott megemlékezésen a Vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezred emlékműnél.

Az alpolgármester beszédében felidézte, 172 évvel ezelőtt már magyar zászló lengett Budavár tornyain, jelezvén, sikerrel véget ért az a 17 napos ostrom, amelynek jelentősége akkor leírhatatlan volt. Egy alig egy éve alakult hadsereg túllépve saját árnyékán, egy katonailag teljesen reménytelen helyzetből kitörve, Európa akkor egyik legerősebb hatalmának katonáival szemben reménytelen helyzetben és létszámhátrányban, önerejéből felszabadította a budai várat és ezzel nagyjából egy időben hazánk területének jelentős részét a mai napig dicsőséges tavaszi hadjáratnak nevezett offenzíva során.

– E naphoz, Budavár felszabadításának napjához kötjük és e napon ünnepeljük A magyar honvédelem napját. E napon emlékezünk a szabadságharcosokon kívül minden olyan magyar katonára, aki az évszázadok során bármely magyar honvédő hadseregben helytállásával hozzájárult a hadi események alakulásához, ezáltal országunk történelmének alakításához és adta akár legdrágább kincsét, az életét is hazájáért, annak szabadságáért, felemelkedéséért – mondta Unger Tamás.

Egy emléknapnak az emlékezés mellett ugyanakkor mindig figyelemfelhívó szerepe is van – hangzott el a beszédben. E napon figyelmünket azokra a honvédekre irányítjuk, akik a szabadságharcos és vitéz elődeikhez hasonlóan napjainkban is elhivatottan, hűséggel szolgálják hazánkat itthon és külföldi missziókban egyaránt, szolgálatot teljesítenek déli határainkon vagy a pápai légibázison, városaink közterületein és ha kell, válság- és veszélyhelyzetekben is. E nap alkalmat nyújt arra, hogy a mindennapok hős katonái előtt kifejezhessük köszönetünket, tiszteletünket, megbecsülésünket.

– Vitézség. Becsület. Bátorság. Helytállás. Önfeláldozás. Hit. Kitartás. Nemzet. Haza. Értékek, amelyek megítélése sokat változott. Értékek, amelyek napjainkra sokat veszítettek értékjellegükből, amelyek sokak számára csupán megmosolyogni való üres lózungok jelentés, tartalom, és főleg érzelem nélkül. Egy emléknap alkalmat ad arra, hogy elmondjuk, ezek nélkül az értékek nélkül nem létezett volna, nem létezne honvédelem. Ezen fogalmak nélkül nem létezett volna, nem létezne társadalmi akarat a hon védelmére és honvédelem nélkül nincs hon. Köszönet és elismerés jár minden magyar katonának, hogy hivatásuknak választották a hon védelmét és képviselik, továbbadják ezeket az értékeket gyermekeiknek, a következő generációknak! Példát mutatnak nekik ezen értékek felvállalásában – zárta gondolatait Unger Tamás.

Pápa Város Önkormányzata, a Honvéd Bajtársi Klub és a Pápai Huszáregyesület képviselői ezt követően elhelyezték a tisztelet koszorúit az emlékműnél, majd a Honvéd Bajtársi Klub nevében Farkasdi Lajos elnök elismeréseket adott át. Szólás Mária a Honvéd Bajtársi Klub Emlékplakettjét vehette át, Bakai Lajos főtörzsőrmester díszoklevelet kapott, Unger Tamás, a bajtársi klub tiszteletbeli tagja és Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka emléktárgyat vehettek át.

Farkasdi Lajos a rendezvényen gratulált Horváth Ferenc nyugállományú századosnak, aki néhány napja vehette át a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát. Horváth Ferenc a Médiacentrum kérdésére elmondta, az elmúlt évek alatt végzett munka – a katonai hagyományőrzés terén, illetve tartalékos katonai szolgálata során végzett tevékenysége – elismeréseként kapta meg a kitüntetést, melyre Farkasdi Lajos és Soós Gyula alezredes, a Magyar Honvédség 6. számú Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka terjesztették fel.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!