Fekete István vendégeskedik a könyvtárban

367
Fotó: Pintér Ádám

Fekete István ismerősévé és műveinek jó ismerőjévé válhat mindenki, aki ellátogat a Jókai Mór Városi Könyvtárba, ahol néhány napja már megtekinthető a Móra Könyvkiadó Titkos kalendárium című Fekete István vándorkiállítása.

– Az író 120. születésnapja alkalmából 2020-ban indult útjára ez a vándorkiállítás, amely egy irodalmi munkásságnak adózó megemlékezés az életművet gondozó Móra Könyvkiadó részéről – mondta el a kiállítás kapcsán Polovitzerné Antal Mónika, a könyvtár szakmai vezetője, aki azt is elárulta, Székesfehérvár után a pápai a második állomása a környezet szeretetéről ismert írót bemutató, sok érdekességet kínáló tárlatnak.

– Fekete István a magyar irodalom azon kevés szerzőinek egyike, aki műveinek tárgyaként szinte minden esetben a természetet és az állatvilágot választotta, az ember és a természet kapcsolatát mutatta be alkotásaiban. Írásaira egyedi hangvételük és örökérvényű tartalmuk mellett azért kellene ismét nagyobb figyelmet fordítani, mert napjainkban fókuszba került a természetvédelem és a fenntarthatóság témaköre. Fekete István művei a természettel harmóniában való létezést és az állatok természetét mutatják be tökéletes élethűséggel – mondta Fekete István műveivel kapcsolatban a könyvtár szakmai vezetője.

A vándorkiállításról megtudtuk, az a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, Emőd Teréz kurátori munkájával valósulhatott meg. A tárlat a művekhez igazodva a természetet, évszakokat, állatokat állítja középpontba. A bemutatott tárgyak közt bábok, diafilmek, vadászattal kapcsolatos tárgyak, a szerző életével foglalkozó írások, az Ajkai Városi Múzeum által rendelkezésre bocsátott igazolványmásolatok, a győri Vaskakas Bábszínház Vuk előadásának díszletmakettje, egy óriás társasjáték, valamint digitális fotóalbum is várják a látogatókat.

Polovitzerné Antal Mónika felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiállítás kiváló alternatív irodalomóra lehetőség iskolai csoportok számára, de az egyéni látogatóknak is számtalan érdekességet tartogat.

A Titkos kalendárium június 30-ig várja a látogatókat a könyvtár nyitvatartási idejében. 

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!