Kompenzációt kapnak a bérletesek

461
Fotó: HuHa

Az önkormányzat kompenzálja a teljes múlt évre, illetve a 2020-as év második felére vásárolt parkolóbérletek időarányos díját, amennyiben az idei évre is vásárol a járműhasználó parkolóbérletet – jelentette be Unger Tamás alpolgármester a döntést. Mint mondta, a bérletesek szolgáltatást vásároltak a Városgondnokságnál, ezt azonban a múlt évben és az idei év elején nem tudták kihasználni, ezért úgy korrekt, ha kompenzációban részesülnek. Tavaly öt hónapig, 2021-ben pedig szintén öt hónapig nem volt alkalmuk a szolgáltatás igénybevételére, így ennek díját az idei éves bérletben érvényesítik.

– Egységes elv alapján kárpótolunk minden bérlettulajdonost, akár kedvezményes, akár teljes árú bérletet vásárolt a múlt évben, ha az idei évre is megváltja a bérletét – közölte, hozzátéve, éves bérlet esetén az idei évben tulajdonképpen két hónap áráért parkolhatnak a bérletet vásárlók.

– Azokra a hónapokra vetített díjjal csökken az idei évre megvásárolt bérletek ára, amelyekben a parkolóbérletet nem tudták használni az ingyenes parkolás bevezetése miatt – tájékoztatott Bakó István, a Városgondnokság igazgatója. Eszerint, aki éves bérletet vásárolt tavaly és ezt teszi idén is, annak csak az időarányos részt kell most megfizetnie, vagyis tíz hónap díját kapja kompenzációként. Fontos tudni, hogy a Városgondnokság pénzt nem fizet vissza, vagyis aki az idei évre nem vásárol parkolóbérletet, azt nem kárpótolja a város – figyelmeztetett az igazgató.

Az új bérleteket a Városgondnokság ügyfélszolgálatán (Szent István utca 12. földszint) lehet megvásárolni, azt kérik, a tavalyi bérleteket vigyék magukkal a járműhasználók, így lesz a leggyorsabb az ügyintézés. A kedvezményes bérletet vásárlóknak igazolniuk kell, hogy használják a zónán belüli ingatlant, mely alapján jogosulttá válnak a kedvezményes bérletre, továbbá azt is igazolniuk kell, hogy a város felé semmilyen tartozásuk nincs. Ezt az úgynevezett nullás adóigazolást az önkormányzattól kell kikérni. A múlt évben megvásárolt éves és második féléves bérleteket június 5-ég használhatják a járműhasználók, ez ideig kell megváltaniuk az új bérletet, melyben érvényesítik a kompenzációt.

A fizetőparkolókban kedd reggel óta újra csak díjfizetés ellenében állhatnak meg a járművek. Ez alól kivételt egyedül a kórház előtti parkoló jelent, de az ott lezárt területre csak az oltásra érkezők állhatnak be, nekik viszont nem kell fizetniük a parkolásért.

Az elmúlt nap tapasztalatai egyébként kedvezőek voltak, a járművezetők jellemzően jogkövető magatartást tanúsítottak. Bakó Istvántól megtudtuk, kedden nyolc olyan járművet találtak a közterület-felügyelők, melyek parkolójegy nélkül álltak a város fizető parkolóiban, ma délig pedig három ilyen esettel találkoztak. Ez a fizetőparkolóhelyek számához képest elenyésző szám – véli Bakó István, hozzátéve, a fizetést elmulasztókra bírságot rónak ki.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!