A Bakancsos Természetjáró Kör dokumentációi a könyvtárban

1462
Fotó: Babos Petra

A Bakancsos Természetjáró Kör 1989-ben alakult Terebesi József és lánya, Terebesi Ágota vezetésével. A csoport fő tevékenysége a természetjárás. A rendszeres mozgással való egészségmegőrzés mellett a közösség célnak tekinti a természeti értékek, a bejárt helyek történelmének, irodalmának, mondavilágának megismerését. A kör tagjai évente több mint harminc alkalommal járják a természetet. Bebarangolták már az egész Észak-Dunántúlt, Dobogókőtől a Balaton-felvidéken át a Kőszegi-, Soproni-hegységig. Programjaik között szerepelt várak, barlangok, források, templomok, malmok felkeresése is. Szerveztek túrát többek között Gáti László tájfutó, természetjáró emlékére, valamint a nemzeti ünnepeinkhez kötődően is. A kirándulásokon a tagok lelkesen készítettek fotókat, úti beszámolókat.

Terebesi József a kör vezetőjeként folyamatosan gyűjtötte a csoporttal kapcsolatos cikkeket, fotókat és dokumentálta a túrákat. A Jókai Mór Városi Könyvtár 2013-ban digitalizálta a csoport tevékenységét és ez az anyag papír formátumban már bekerült a könyvtár helyismereti gyűjteményébe. A Bakancsos Természetjáró Kör krónikája és írásai megtalálhatóak a bakonybéli Erdők Háza múzeumban és Döbröntén, a helyi hotelben is.

Terebesi József ezúttal egy helytörténetileg kiemelkedően fontos anyagot adott át a városi könyvtárnak megőrzésre. A nagy mennyiségű anyagban kartonlapokból összefűzött könyvben fényképgyűjtemény, hat darab CD-n több száz fotó a kör túráiról, életéből és rendezvényeiről, a csoporttal kapcsolatos sajtómegjelenések, tanulmányok találhatók. Szerepel benne megemlékezés Rácz István és H. Szabó Lajos helytörténészekről, a Textiles túraegyesületet alapító Gáti László tájfutóról. Átadott egy kisebb anyagot a Pápa Beat elnevezésű tárlatról, amely 2012 szeptemberében nyílt meg a  levéltárban. A tárlat a pápai beatzene múltjából mutat be pillanatképeket, újságcikkeket, plakátokat és hangszereket. Terebesi József a kiállításról készült fotókat, meghívókat és megjelent újságcikkeket gyűjtötte össze. Ezeket az anyagokat kiállítás formájában is megtekinthetik az érdeklődők a Jókai Mór Városi Könyvtárban és a Huszár Közösségi Házban.

Terebesi József a Médiacentrum kérdésére elmondta, örömteli a Bakancsos Természetjárók Körében a mai nap, hiszen átadhatták a több évnyi gyűjtőmunkájuk gyümölcsét.

– Szerettem volna, ha a gyűjteményem biztos helyre kerül, ahol megőrzik, így esett a választás a könyvtárra és a Huszár Közösségi Házra. Fontos, hogy az érdeklődők tudják, hogy Pápán működött és működik természetjáró kör, s lássák, hogy milyen sok szép helyre jutottunk el az évek során. Örülök, hogy szívesen fogadták a könyvtárban és a Huszár Közösségi Házban az általam összegyűjtött dokumentumokat, fotókat, újságcikkeket, CD-ket – emelte ki Terebesi József.

Terebesi Józseftől megtudtuk, a kör ezentúl a Huszár Közösségi Házban kap helyet, így ott is elhelyeztek egy kis kiállítást, melyen a Természetjárók könyvét mutatják be a színes tablók mellett.

– Mivel változik a székhelyünk, ezért a nevünk is megváltozik, Bakancsos Egyéni Természetjárók 1989 lett a nevünk. Miért ez a név? Mindenki egyénileg dönti el, hogy csatlakozik-e hozzánk, az 1989 pedig megalakulásunkra utal – tudtuk meg Terebesi Józseftől.

A könyvtárban Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, Terebesi József tevékenységét a természet szeretete, a mások számára nyújtott önzetlen segítségnyújtás és a túravezetésen kívül a helytörténeti emlékek felkutatása és a túratársakkal való megismertetése vezérelte. Terebesi József a helyi túramozgalom megalapítója, a Bakony szerelmese.

– Ezúttal felbecsülhetetlen értékű helytörténeti dokumentációval ajándékozott meg minket. Könyvtárunkban bárki betekintést nyerhet a több mint harmincéves múltra visszatekintő Bakancsos Természetjáró Kör életébe – mondta a szakmai vezető, majd köszönetét fejezte ki Terebesi Józsefnek és feleségének, hogy a bibliotékára bízták az általuk gyűjtött és készített becses dokumentációt.

Császár Csilla helyismereti könyvtárostól megtudtuk, a könyvtár számára azért fontos ez a gyűjtemény, mert szorosan kapcsolódik Pápa helytörténetéhez.

– Eddig még nem volt ilyen átfogó anyagunk a pápai természetjárással kapcsolatosan. A gazdag összeállításuk a Pápai Textiles Természetjáró Körtől egészen napjainkig öleli fel a csoport történetét. Számtalan fotót, tanulmányt és újságcikket kaptunk – mondta a helyismereti könyvtáros, majd hozzáfűzte, a Bakancsos Természetjáró Körnek igazi közösségépítő ereje van és nem csupán a természetet járják, hanem igyekeznek mindenkivel megismertetni hazánk természeti kincseit és épített örökségét.

A könyvtárban található kiállítás a bibliotéka folyosóján tekinthető meg, majd később a minikönyvtárban kap helyet a gazdag anyag.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!