Osztálykirándulások a járvány idején

497

A diákok legnagyobb örömére Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár május elején bejelentette, hogy május 25-től engedélyezik az osztálykirándulásokat, de csak egynapos utazásokat szervezhetnek az iskolák. A pápai általános iskolák vezetőit arról kérdeztük, terveznek-e kirándulásokat és melyek a fő úti céljaik.

A Szent István Római Katolikus Általános Iskolában a köznevelésért felelős államtitkár bejelentése után az osztályfőnökök azonnal elkezdték szervezni az osztálykirándulásokat.

Barabásné Hegedűs Tímea intézményvezető-helyettes ennek kapcsán elmondta, a gyerekek nagyon örültek, amikor megtudták, hogy idén mehetnek kirándulni.

– Minden évben a tanév végéhez közeledve szervezzük az osztálykirándulásokat. Sajnos tavaly nem tudtunk már elmenni sehova sem. Az osztályok idén a járványügyi előírásokat betartva kirándulnak, vagyis minden osztály külön-külön megy. Vannak olyanok, akik állatkertben tesznek látogatást, de akadnak olyan osztályok is, akik Vaszarra mennek egy lovas tanyára, s többen kirándulnak Mosonmagyaróvárra és Pannonhalmára is. Az egyik hetedik osztályunk gyalogtúrát tesz a Bakonyban, a másik pedig Sopron környékére kirándul. A 8. a osztályosok biciklitúrát szerveztek – emelte ki az intézményvezető-helyettes, aki hozzáfűzte, nagyon fontos program az osztálykirándulás, hiszen a gyerekek élményekhez juthatnak, s egyúttal kiváló csapatépítő lehetőség is.

Szücs Gábor, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola igazgatója elmondta, hagyomány iskolájukban, hogy már januárban tájékoztatják a szülőket a kirándulások fő úti céljairól.

– A járványtól függetlenül mi tervet készítettünk, s el is kezdtük a szervezést. Alapelvünk az volt, hogy a kirándulások túraszerűek, szabadtériek legyenek, s ne legyenek túl messze Pápától. Ez tökéletesen megvalósult. Az elsősök a Hagyományok Hegyére, a másodikosok Bakonypölöskére, míg a harmadik és negyedikesek Bakonybélbe, a Pannon Csillagdába látogatnak. Az ötödikesek Zánkára kirándulnak egy gyógynövény látógatóközpontba, illetve Hegyestűre. A hatodikosok Fertőrákosra, Sopronba mennek, a hetedikesek Visegrádra és Etyekre, a nyolcadikosok pedig a Cuha völgyében túráznak majd – tudtuk meg Szücs Gábortól, aki hozzátette, bíznak abban, hogy a diákok tartalmas programokon vehetnek részt, s élményekhez juthatnak. A tanulók nagyon várják a kirándulást, hiszen a járványhelyzet miatt ez most még fontosabbá vált számukra.

Heizer Zoltánnétól, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola intézményvezetőjétől megtudtuk, nagyon sokáig nem is mertek arra gondolni, hogy kirándulhatnak ebben a tanévben.

– Az osztálykirándulások előkészítése, megszervezése a kirándulás napjánál jóval korábban kezdődik. Annak érdekében, hogy valóban tanulmányi kirándulás legyen, a gyerekeket felkészítik az osztályfőnökök. Megbeszélik a nevezetességeket, a nap részletes programját. Ebben a tanévben is, mint tavaly, a tavaszi időszak digitális oktatás keretében zajlott. Szerencsére jól alakultak a járványügyi adatok és így meghatározott keretek között, az előírásokat szigorúan betartva indulhatnak az osztályok „felfedező útra.” Azzal, hogy mindenki most lát neki a szervezésnek, nem egyszerű a foglalásokat megvalósítani – árulta el Heizer Zoltánné, aki hozzátette, az alsó tagozatosok közelebbi célokat tűztek ki maguk elé. Vannak, akik Pápa nevezetességeit keresik fel, mások erdei túrát terveznek a közelben. A felső tagozaton többen mennek kalandparkba, de vannak városlátogatások is.

– Úgy gondolom,  a lényeg az, hogy a gyerekek együtt lehessenek. Próbáljuk pótolni azokat az élményeket, amelyekben már nagyon régen nem volt részünk. Itt az ideje a csapatépítésnek, a felhőtlen kikapcsolódásnak, a felszabadult jókedvnek. Bízom benne, hogy a tanévet mindenkinek élményekkel gazdagodva sikerül befejezni – zárta gondolatait az intézmény vezetője.

Ferenczi Kálmán, a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola intézményvezetője elmondta, a kirándulásokat a járványügyi intézkedések enyhítését követően kezdték el szervezni.

– Nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy az idén már tervezhetünk osztálykirándulásokat. Sajnos arról lemaradtunk, hogy távolabbra menjünk kirándulni, ezért idén a közelben maradunk. A kollégák elsősorban kerékpáros túrára viszik az osztályaikat, például Pápa-Tapolcafőre, a Hagyományok Hegyére, a nagyteveli víztározóhoz, de az alsós osztályok Pápa területén maradnak, s felkeresik a város nevezetességeit. Ellátogatnak a könyvtárba, az Esterházy-kastélyba és az új sportcentrumba is. Két osztályunk megy távolabbra, az egyik hetedik osztályunk Komáromba, valamint egy másik felsős osztályunk Esztergomba látogat el. Két osztályunk a győri állatkertet keresi fel. Nagy élmény lesz a diákoknak az, hogy kisvasúttal mennek ki a tanösvényhez, hiszen sokan nem közlekedtek még ezzel a járművel – emelte ki Ferenczi Kálmán, aki hozzátette, örülnek, hogy kimozdulhatnak, s együtt lehetnek a digitális oktatás után. Az intézményvezető elárulta, már szervezik a nyári táboraikat is, amelyekre nagy érdeklődés mutatkozik.

Venczel Csaba, a Tarczy Lajos Általános Iskola intézményvezetője hírportálunknak arról számolt be, hogy az idei tanévben nem szerveznek osztálykirándulásokat. Ezt az időkeretet is a tantermi oktatásra fordítják. A tanév utolsó előtti napján rendezik meg a hagyományos iskolai diáknapot, az utolsó napon pedig a ballagást. Az Erzsébet-táborokat idén is megszervezik, június 21. és július 2. között, két turnusban.

Mógor Adrienn, a Weöres Sándor Általános Iskola intézményvezetője elmondta, idén a tanulmányi kirándulásokon diákjaik pápai és Pápa környéki nevezetességekkel ismerkednek meg. Ellátogatnak többek között a Pannonia Reformatába, a Hagyományok Hegyére, a Malom-tóhoz és az új sportcentrumba is. Ezen kirándulások célja a közösségépítés, az élményszerzés.

A pandémia miatt a tavalyi évben elmaradtak a közös kirándulások, induljanak hát idén a túrák, szerezzenek sok maradandó élményt a tanulók!

Fotóink a Szent István Római Katolikus Általános Iskola 2. a osztályának kirándulásán készültek.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!