Járási történelemverseny a Tarczyban

685
Fotó: Babos Petra

A Tarczy Lajos Általános Iskola 2008 óta ad otthont a járási történelemversenynek. Rostáné Horváth Ida, a verseny szervezője a Pápa és Vidéke megkeresésére elmondta, az előző évben a járvány miatt nem lehetett megszervezni a versenyt és sajnos idén sem tudták a megszokott formában lebonyolítani a több éves múltra visszatekintő megmérettetést.

– A feladatlapokat a verseny napján kapták kézhez az arra jelentkező iskolák, vagyis a Szent István Római Katolikus Általános Iskola, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, a Weöres Sándor Általános Iskola és a mezőlaki Arany János Általános Iskola. A felsős diákok az évfolyamuk tananyagából összeállított feladatokat saját iskolájukban, azonos időpontban oldották meg tanári felügyelet mellett – emelte ki Rostáné Horváth Ida, akitől megtudtuk, a feladatok összeállításakor a változatosságra törekedett.

– A feladványok között volt totó, személyfelismerés, torpedó, történelmi személy- és eseménypárosítás, keresztrejtvény, topográfia, kronológia, fogalommeghatározás. A verseny szoros volt, a tanulók nagy felkészültségről, a történelem alapos elsajátításáról adtak számot. Minden résztvevő emléklapot kapott, a legjobbak oklevélben és könyvjutalomban részesültek – tájékoztatott a versenyt szervező tanár.

Az 5. osztályosoknál első lett Tátrai Mátyás, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákja, a 6. osztályosoknál a mezőlaki iskola tanulója, Lombosi Titusz végzett első helyen. A 7. osztályosoknál Kovács Jázmin, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákja, míg a 8. osztályosoknál a tarczys Szalai Dávid állhatott a képzeletbeli dobogó első fokán.

Szalai Dávid 8. c osztályos diák elmondta, először vett részt a történelemversenyen.

– Úgy gondolom, a verseny jól összefoglalta a nyolcadik osztályban elsajátított történelemanyagot. Nekem a kedvenc feladatom az volt, amikor a Rákosi- és a Kádár-korszakot kellett összehasonlítani – tudtuk meg a tanulótól, aki elárulta, a jövőben is szeretne a történelemmel foglalkozni, ezen a területen akar továbbtanulni. Dávidtól megtudtuk, gyakran olvas történelmi témájú könyveket, főként a világháborúkról.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!