Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Végéhez közeledik az evangélikus templom felújítása

Babos Petra | 2021.06.01.

A pápai evangélikus templom teljes felújítását 2014-ben tervezték, s akkor készült egy 150 millió forintos költségvetés, melyhez forrásokat kerestek. Közben sürgetővé vált a tető felújítása, amely 22 millió forintból valósult meg. Időközben egy európai uniós támogatásra pályázott az egyház, ez a pályázat azonban nem nyert. Tavaly a Bajor Evangélikus Egyház 70 ezer euróval támogatta a templom felújítását. Mielőtt ennek  nekiláttak, előkészítő feladatok vártak rájuk. Az evangélikus egyházmegye 1,1 millió forint támogatást nyújtott a főhomlokzati üvegcserére, valamint 600.000 forintot kaptak a Gusztáv Adolf Segélyszolgálattól a szentélyben található sárga üvegek cseréjére – tájékoztatta a Médiacentrumot Polgárdi Sándor evangélikus esperes.

– Azon beruházás, amelynek hamarosan a végéhez érünk, a Bajor Evangélikus Egyház, Pápa Város Önkormányzata és a hívek 28,4 millió forint értékű adományaiból valósult meg. Összértékben 2016-tól számítva 52,1 millió forintot költöttünk a templomra. A szakemberek véleménye szerint nagyon fontos kérdés a víztelenítés, valamint a drénezés, a belső lambéria eltávolítása a falakról, a külső-belső falak leverése és az injektálás. Falakat is varrtunk és három nyílászárót is felújítottunk. Átadás-átvétel előtt állunk most, reméljük, a takarítás után konfirmációs istentiszteletet is tarthatunk június végén a templomban – mondta az esperes.

Polgárdi Sándortól megtudtuk, a jövőben szeretnék felújítani a mennyezetet. Jelenleg a szerződés előkészítése és a többletforrás előteremtése zajlik.

– Az elmúlt évben több helyre nyújtottunk be pályázatot, többek között az egyházmegyéhez, Pápa Város Önkormányzatához, a Miniszterelnökséghez és a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz is. A belső mennyezet felújítását egyházmegyénk támogatta 2,2 millió forinttal – árulta el az esperes.

Németh Tamás, a beruházás műszaki ellenőre elmondta, sok munka van még hátra a templom teljes felújításának befejezésééig.  

– A két legfontosabb állagmegóvási munka már elkészült, az egyik a tető, a másik pedig a falszerkezetek szárítóvakolattal történő fedése. A beruházás során lebontották a régi műanyag lambériát, amire azért volt szükség, mert nem engedte a falba felszivárgó nedvességet kipárologni.  Levertük az átázott, vizes vakolatot, s kétoldali injektálással elvégeztük a szigetelést. Ezt követően egy szárító vakolatot vittünk fel a falakra. Ennek egyik szerepe, hogy szárítsa a falban lévő nedvességet, a másik pedig, hogy a talajból felvett sókat megkösse. Kívülről elkészült a drénezés, amelynek az a legfontosabb szerepe, hogy az épület mellől elvezesse a csapadékvizet. Bízunk abban, hogy ezáltal a falak nedvesedése megszűnik, és folytatódhat az a munka, amit az egyházközség eltervezett a templomfelújítással kapcsolatban.

Németh Tamástól a mennyezet felújítása kapcsán megtudtuk, a födém megtekintését követően megállapították, hogy néhány helyen bogarak és gombák támadták meg azt. Ezektől mentesíteni kell a födémszerkezetet, majd szigetelik, s ezután lenne célszerű elvégezni a mennyezet díszítő festését.

A templom jelenlegi felújítási munkálatai a tervek szerint június végére befejeződnek.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: