Megtisztították a malomkereket

283
Fotó: Babos Petra

A Tapolcafői Kertbarátkör kezdeményezésének köszönhetően immáron nyolc éve forog a malomkerék a Forrás Tanösvényen. Tavasszal a kör tagjai azt tapasztalták, hogy a kerék forgása lelassult, majd egy idő után megállt.

A kör néhány lelkes és aktív tagja úgy döntött, megtisztítják a malomkereket, s megpróbálják kideríteni a probléma okát.

Horváth Endre, a Tapolcafői Kertbarátkör alapítója a Médiacentrumnak elmondta, pár évvel ezelőtt már megtisztították a kereket a sok mohától és vízkőtől, azonban erre most ismét szükség volt.

– Télen a kereket leállítjuk, mivel a víz ráfagyhat a lapátokra és tönkreteheti a szerkezetet. Ősszel ellensúlyt helyeztünk a kerékre, így egy darabig jól forogott, de aztán egyre lassult, majd végül le is állt. Nem szerettük volna, hogy tönkremenjen, ezért úgy döntöttünk a kör több tagjával, hogy megtisztítjuk a mohától és a vízkőtől. Érdekes, hogy egyes lapátokon több a vízkő, nem tudjuk, hogy ez mitől lehet. Reméljük, ha megtisztítjuk a kereket, könnyebben tud forogni – mondta Horváth Endre, akitől azt is megtudtuk, hogy a jövőben minden évben letakarítják a szerkezetet, majd lekenik lenolajjal állagmegóvás céljából.  

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!