Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A hónap műtárgya a Kékfestő Múzeumban

Babos Petra | 2021.06.03.

A Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Kékfestő Múzeum 2021 júniusától indítja a hónap műtárgya mini tárlatot. A havonta jelentkező sorozatban egy-egy érdekes, még nagyközönség elé nem tárt „mesélő” tárgyat mutatnak be.

Dr. Méri Edina, a Kékfestő Múzeum szakmai vezetője a Médiacentrumnak elmondta, a hónap műtárgya elnevezésű rendezvénysorozat nagy hagyományokkal rendelkező program a magyarországi múzeumokban, ezért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez.

A hónap műtárgya első alkalommal egy fából faragott indiai kékfestő nyomódúc páva motívummal, a Kékfestő Múzeum gyűjteményéből.

– A kékfestés Indiából származik, innen került Európába. Az indiai eredetű nyomódúc ritkaság, hiszen egyetlen darab található belőle a gyűjteményben. Jellegzetessége, hogy fából faragott nyomóforma. A madárábrázolások egyik legkedveltebb motívuma az indiai eredetű díszmadár. A páva egy ősi motívumnak számít. Dekoratív megjelenése mellett több mindent szimbolizál, a kevélységet, a halhatatlanságot, valamint a szabadságot. A páva szimbólum jelenti a szépséget, a szabadságot, de a gőgösséget és a megújulást is.  A magyar népművészetben legfőképpen a hímzéseken találkozunk ábrázolásával, de alakja a dunántúli pásztorművészet alkotóit is megihlette. A minta kedveltségére utal, hogy a ma működő kékfestők termékein, díszpárnákon, kerámiákon, terítőkön, kötényeken is megtalálhatjuk a madár ábrázolását, például a győri kékfestő múzeum készít páva mintájú párnákat – mondta dr. Méri Edina.

– A korát tekintve 19. század végi ez a darab, s egy kékfestő által került hozzánk, aki Indiában járt. Ő hozta be az országba, majd került a gyűjteményünkbe – tudtuk meg dr. Méri Edinától, aki elárulta, a két múzeum páratlan gazdag régészeti, történeti, néprajzi és ipartörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, melynek csak töredéke látható a múzeumban, sok tárgy csak a raktárakban kapott helyet. A szakmai vezető elárulta, céljuk, hogy a bemutatott műtárgy segítségével a korabeli életmódot, munka-, valamint szokás- és hitvilágot mutassák be, felhívják a figyelmet egy-egy tárgy sokoldalú funkcióbeli és esztétikai jelentőségére, értékére.

A hónap műtárgya június 3-tól a hónap végéig tekinthető meg ingyenesen a Kékfestő Múzeum fogadóterében. A tárlathoz igény szerint mini múzeumpedagógiai foglalkozás is igényelhető, melynek során az érdeklődők megismerkedhetnek a páva motívummal és kultusszal is, s egy kis pávát is készíthetnek a diákok. 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: