Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Sétálóutca új burkolatokkal, utcabútorokkal, látványos növényesítéssel

Huszár Hajnal | 2021.06.04.

Többek között a címben szereplő tervezési szempontok figyelembevételével kezdték meg a szakemberek a Kossuth utca rehabilitációjának tervezését. Egyelőre a meglévő állapot felmérése, a tervezési terület problémáinak azonosítása készült el, mely alapján azonban három vázlatot már készítettek a rehabilitáció különböző lehetőségeiről. Ezeket mutatták be egy munkaértekezleten a NyéK Soft. Kft. és Kertművek Kft. tervezői a Városházán a polgármesternek és munkatársainak.

– Felvázoltuk a három koncepciót és a városvezetés segítségét kérjük, hogy ezek alapján kialakulhasson az a végleges elképzelés, ami a kiviteli tervek alapját adja majd – mondta el érdeklődésünkre Hencz Helga okleveles táj- és kertépítész mérnök. Élhető belváros kialakítása a kor igényeinek megfelelően – ez a rehabilitáció célja, ehhez a tervezők alaposan megvizsgálják az utca használatának szokásait, figyelembe veszik a terület adta lehetőségeket és a meglévő vagy tervezett funkciókat – magyarázta a szakember. A vázlatok a teljes utcahosszra készültek, vagyis a Március 15. tértől a Fő térig. Az egyik koncepcióban a gépkocsiforgalom is megjelenik, a másik teljes hosszban sétálóutca funkciót tartalmaz, a harmadik pedig egy vegyes használatú megoldást mutat. Minden koncepció tartalmazza a sétálóutca funkció erősítését, a fák és cserjék elhelyezését, a szintbeli különbségek, magassági kiugrások kiegyenlítését, a kiülési lehetőségek megtartását, a csatlakozó utcákkal való kapcsolat rendezését, az utcabútorok modernizálását és számuk növelését, a WIFI-hálózat biztosítását és természetesen a burkolatok megújítását.

– A Kossuth utca felújításával mindenki egyetért és mindenki sürgeti, ám az elképzelések nagyon sokfélék arra vonatkozóan, hogy miként is nézzen ki a megújuló utcakép – emlékeztetett az egyeztetés után dr. Áldozó Tamás polgármester. Mint mondta, vannak, akik engednék a gépjárműforgalmat, mások sok növényt szeretnének, autókat viszont nem, és olyan vélemények is elhangzottak már, hogy mindez legyen, vendéglátóhely-teraszokkal kiegészítve. A Kossuth utca 8-11 méter közötti szélességű, így nagyon alaposan meg kell választani a funkciókat és ehhez illeszkedően a rehabilitáció elemeit.

A városvezetés a következő hetekben áttekinti és véleményezi az egyes alternatívákat és várhatóan július közepére lesz döntés a megvalósítandó beruházás részleteiről. Az biztos, hogy a sétálóutca funkció erősítése elsődleges a rehabilitációs célok között. A polgármester kiemelte, még a tervezési munka lezárása előtt széles körben szeretnék bemutatni az elképzeléseket a pápaiaknak, és azt tervezik, hogy még ősszel megindulhat a kivitelezés. Mint arról korábban már szóltunk, a munkálatok két ütemben zajlanak majd, ebből az első a Fő tér és a Petőfi utca közötti terület.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: