Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Alapkőletétel a Somlói várban

Pintér-Papp Eszter | 2021.06.11.

Ma délelőtt ünnepélyes keretek közt helyezték el a Somlói vár turisztikai célú fejlesztésének alapkövét.

A hazai forrás felhasználásával, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretei közt megvalósuló beruházás helyszínén megjelenteket dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár köszöntötte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntő szavait is tolmácsolva. Mint mondta, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti várprogram 2016-ban indult útjára. – Nagyszerű döntése volt a Kormánynak, hogy a GINOP-program keretében elindít egy nagyszabású fejlesztést, amelynek köszönhetően kastélyok és várak újulhatnak meg. Azt kívánom, hogy ez a beruházás jelentsen a környék és az önkormányzat, az itt működő kisvállalkozások, gazdasági társaságok és a turisták számára egy olyan vonzási pontot, amiben mindenki megtalálja a maga számítását – mondta az államtitkár.

A Somlói vár történetéről dr. Virág Zsolt miniszteri biztos tájékoztatta a megjelenteket. Hangsúlyozta, a vár története egészen a tatárjárásig nyúlik vissza, s bár okleveles forrás a sanyarú közép-európai történelem miatt nem maradt fenn, a vár minden bizonnyal a tatárjárás utáni erődítési hullámban kezdett kiépülni. A miniszteri biztos ismertette a vár későbbi tulajdonosváltásait, említve, hogy Mátyás király is tulajdonosa volt egy ideig, majd legendás hadvezérének, Kinizsi Pálnak ajándékozta azt. Mint elhangzott, Erdődi Bakócz Tamás egri püspök, esztergomi érsek, bíboros volt az, aki reneszánsz stílusban lovagvárrá kiépítette Somló várát, mely ekkor élte fénykorát. A vár a Rákóczi-szabadságharc után elvesztette stratégiai jelentőségét. A vár a 20. század végére rendkívül leromlott állapotba került és 2014-ben történt az a fordulat, amikor több oldalról átvizsgálták, és számos régészeti adat előkerült. Ekkor kezdődött az a gondolkodás is, aminek eredményeként két ütemre bontották a vár állagmegóvását, rehabilitációját. Az első ütem már lezárult, ennek eredménye már látható, a második rész pedig a Nemzeti Várprogram keretében most indul útjára, s e két fejlesztés együtt már jól látható változást jelent majd, különösen az alsó vár részen, ahol minden falat, minden épületet statikailag megerősítenek, konzerválnak és visszafalaznak. A régészeti feltárás alapján rekonstruálják és bemutatják a felvezető hidat és annak pilléreit, és élmény-alapú kiállításokat is terveznek. A projekt fontos része az egyik legépebben megmaradt középkori sütőház helyreállítása is, így lesz komplex az alsó vár fejlesztése.

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a vár megújítását célzó fejlesztésekről szólt hangsúlyozva, a somlói Veszprém megyében az ötödik vár vagy kastély, ami a programnak köszönhetően megújulhat. – A fejlesztés keretösszege 317,5 millió forint és 2022 tavaszától teszi látogathatóvá ezt a csodálatos várat, ami romos állapotában is lenyűgözi az ide látogatókat. A Somlói vár a jövőben is ingyenesen lesz látogatható – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Dr. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője személyes gyermekkori élményeket elevenített fel a várral kapcsolatban, majd rámutatott, a somlói a legkisebb, egyben a legkülönlegesebb borvidék, mely a nászéjszakák borával és a legendáival, történelmével olyan különleges turisztikai vonzerőt jelent, ami érdemessé teszi arra, hogy megújuljon az itt álló vár is. Emlékeztetett, a korábbi évek fejlesztéseinek köszönhetően már megújult többek közt a pápai Esterházy-kastély, s ez is azok közé az eredmények közé tartozik, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy a turizmus az utolsó „békeévben”, 2019-ben 11 százalékot tett hozzá a GDP-hez.

Az alapkőletételt követően Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott mondott pohárköszöntőt, majd a megjelentek megtekinthették a várat.         





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: