Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Premier a könyvtárban

Babos Petra | 2020.10.08.

Az Országos Könyvtári Napok pápai programsorozatának keretében a Szó és Kép Színpad Rejtő Jenő: A hallgatás című bohózatát mutatta be. Az előadást Csukárdi Sándor rendezte, a szereplők Vida Anna, Balogh Adrienn, Hujber András és Csukárdi Sándor.

Rejtő Jenő írói álnevén P. Howard 1905-ben született Budapest Erzsébetvárosban, s 1943 januárjában halt meg. Az irodalomtörténet elsősorban ponyvaregényíróként jelöli, tízfilléres ponyváival, pengős regényeivel. Színpadi szerzőként kevésbé ismert, pedig bohózatai, kabaréjelenetei kitűnő humorát tükrözik. Sokáig együtt írt Nádasi Lászlóval, a szintén remek kabarészerzővel, de dolgozott Görög Lászlóval és Keller Dezsővel is. Még kevesebben tudják, hogy Rejtőt operett- és filmíróként is jegyzik.

A hallgatásban a szerző a félreértést, mint eszközt, a jól bevált helyzetkomikumot használja fel a jelenet további kibontakozásához.

Csukárdi Sándor, a társulat vezetője elmondta, a nyár folyamán a járvány miatt több idejük jutott a pihenésre, feltöltődésre. Online próbákat tartottak a társulat tagjai. Az ősz kicsit bizakodásra adott okot, mert több felkérésük is volt szereplésre, de sajnos páran visszamondták az előadást.

– A pápai könyvtárban már többször is felléptünk, legutóbb az öngyilkosság elleni világnapon egy szerkesztett pódiumjátékkal. Volt már premierünk is itt, a Ki vagyok én? című előadásunkkal. A könyvtár nagyon jó előadóhely, a könyvek szakrális sugallata belengi a termet, s talán jobban idevonzza a közönséget is – tudtuk meg Csukárdi Sándortól, aki kiemelte, A hallgatást körülbelül két éve tűzte repertoárra a társulat, de keveset tudták játszani.

Csukárdi Sándor hozzátette, Rejtő Jenőt, Karinthy Frigyest és Petőfi Sándort kedvelik, őket repertoáron tartják, s színpadra is állítják műveiket, hiszen minőségi kultúrát tud mutatni a közönség felé.

A társulat hétvégén Mosonmagyaróváron lép majd fel, ahol egy nemzetközi fesztivál keretében mutatkoznak be.

A premier előadás nagy sikert aratott a közönség körében, hiszen vastapssal díjazták a társulatot.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.17.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: