Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápa Város Napja

Pintér-Papp Eszter | 2021.06.16.

Ezekben a percekben kezdődött Pápa Város Önkormányzata Pápa Város Napja alkalmából rendezett ünnepi konferenciája. A képviselő-testület 1999-ben nyilvánította június 16-át Pápa Város Napjává arra emlékezve, hogy 1848-ban ezen a napon tartottak először szabad helyhatósági választásokat városunkban.

Az atlétikai centrumban rendezett programon megjelenteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte.  

A Schwenczel-rét múltjával és nevének eredetével kapcsolatban Somfai Balázs nyugalmazott levéltáros tartott előadást az ünnepi programon.

Az előadó elsőként a terület földrajzi elhelyezkedését mutatta be az első térképi ábrázolások felhasználásával. 

Mint elhangzott, a várostörténeti szakirodalom és a korabeli térképek szerint a telek művelési ága rét, legelő volt, ezt igazolják a régi idők elnevezései is, melyek közt megjelent a Schweizer-rét elnevezés is. Ezen elnevezéssel kapcsolatban a magyar mezőgazdaság történetében kapunk pontosabb magyarázatot. Amikor létrejöttek a tejelő tehenészetek a Nyugat-Dunántúl nagybirtokain, ezen újonnan létrejött telepeket származásukról volt szokás elnevezni, erre utalhat az elnevezés.

Valójában biztosat csak akkor állíthatnánk, ha a névadásról hivatalos irattal rendelkeznének a kutatók. Mivel a telek funkciója az évtizedek alatt többször változott, valószínű, hogy egy korábbi névalak, a korabeli tejelő gazdaság nevére utaló Schweizerei torzulásáról beszélhetünk.

Somfai Balázs összefoglalásként úgy fogalmazott, véleménye szerint a Schwenczel-rét elnevezés lenne az elfogadható az új közpark neveként.

Ezt követően Megújult egy városrész – a barnamezős beruházás címmel Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető tartott előadást a megjelenteknek.

A 3,3 milliárdos beruházás részleteiről szóló előadásból kiderült, 2016-ban nyújtotta be Pápa Város Önkormányzata a felhagyott ipari terület rehabilitációját célzó pályázatát. A pályázaton elnyert és a megvalósításhoz szükséges forrás jelentősen eltért egymástól, ezért az önkormányzat „ráemelést” kért az államtól, így az eredetileg elnyert közel 1,8 milliárd forinthoz további közel 1,4 milliárd forintos többletforráshoz jutott a város.

Mint elhangzott, a projekt első beavatkozási területe a korábbi gázcseretelep helyén kialakított kutyás agility-pálya volt. Itt az épület egy részének bontása, a megmaradt épületrész felújítása, átalakítása, kutyák számára élményelemek elhelyezése, közvilágítás kiépítése és a környezet rendezése valósult meg.

A második projektelem a Téglagyári úti sportközpont kialakítása volt. Ez egyrészt a főépület, másrészt a sportpályák építését jelentette.

Rádi Róbert bemutatta a korábbi elhagyatott, elhanyagolt területről készült fotókat, hangsúlyozva, a területen jelentős mennyiségű szemét halmozódott fel az elmúlt évtizedek alatt. Ennek elszállítása több tíz millió forintos költséget jelentett. Ezt követően az építkezés folyamatáról láthattak fotókat és hallhattak érdekességeket a meghívott vendégek.

A harmadik beavatkozási terület a Schwenczel-rét volt. Ezen beruházáselemmel kapcsolatban is bemutatta az előadó a kiindulási állapotot a rendezetlen, funkció nélküli területről készült fotók segítségével. A rendezvény résztvevői megismerhették a város új közparkjának kialakításával kapcsolatos részleteket, hangsúlyozva, hogy a terület egyik funkciója a szabadidő eltöltésére alkalmas területek kialakítása mellett a környező utcák csapadékvizének elvezetése. A beruházás eredményeként az elhanyagolt területből mára a kikapcsolódást szolgáló közpark jött létre. 

A Téglagyári úti területek jövőképét dr. Áldozó Tamás vázolta fel előadásában. A városvezető hangsúlyozta, a jövőben a barnamezős beruházásokra kell hangsúlyt helyezni annak érdekében, hogy megvalósulhasson régi városi területek rehabilitációja.

– Nem alakíthatjuk át korlátlanul a körülöttünk lévő természetet, törekedni kell arra, hogy minél több legyen a zöldterületünk – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Áldozó Tamás a Téglagyári út környékének jövőjével kapcsolatban hangsúlyozta, a hosszú távú cél az, hogy az itteni ipari-kereskedelmi övezet minél nagyobb részét sikerüljön visszaadni a természetnek. Ezért a Schwenczel-rét melletti területeket is bevonják a következő barnamezős projektbe. Ehhez 3,4 hektáros területet vásárolt az önkormányzat. Ezen a területen áll a volt Dohányszárító épülete, mellyel kapcsolatban felmerül, hogy megtartható vagy felújítható, és ha megmarad, ott milyen funkciókat lehet kialakítani.

A polgármester szólt arról is, hogy a 83-as út fejlesztésével bekerül a város a győri agglomerációba, mely hazánk legdinamikusabban fejlődő területei közé tartozik. Ezért Pápának megfelelő alternatívát kell jelentenie például a fiatal családoknak ahhoz, hogy itt telepedjenek le. Ehhez erősíteni kell a köztudatban azt, hogy Pápa egy „város a parkban, sok-sok szolgáltatással”.

Dr. Áldozó Tamás előadása zárásaként elmondta, a barnamezős beruházással érintett terület átalakítása sokszor kilátástalannak tűnő küzdelem volt. Most következik a második ütem, melybe új területeket vonnak be. Ezenkívül vannak még területek, amelyeket a későbbiekben még hozzá lehet csatolni a most rendezés alatt álló városrészhez.     

Az ünnepi program résztvevői az előadásokat követően bejárták a sportcentrumot, majd a Dohányszárító épületét, végül sétát tettek a Schwenczel-réten.

A városnapi program keretei közt 18 órakor szentmisét mutatnak be városépítő gróf Esterházy Károly püspökért a Nagytemplomban. 

  


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: