Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Városépítő Esterházy Károly püspökre emlékeztek

Babos Petra | 2021.06.16.

Pápa Város Napjának ünnepi programja a hagyományoknak megfelelően a Nagytemplomban városépítő gróf Esterházy Károly püspök emlékére bemutatott szentmisével ért véget.

Dr. Mail József apát-plébános a szentmisén gróf Esterházy Károly püspök életéről és munkásságról beszélt. Hangsúlyozta, a püspök korának egyik legnagyobb alakja, s a magyar egyház kiemelkedő személyisége volt.

– Esterházy Károly, Pápa városának egyik legjelentősebb személyisége volt, kiváló főpap, aki sok templomot, iskolát építtetett. Rómában tanult, magába szívta az ottani kultúrát, teológiát, építészetet és művészetet. Ezeket a javakat próbálta hazahozni, hiszen Magyarországon akart élni, Pápán akart lelkipásztor lenni. Először káplánként tevékenykedett, s már akkor elhatározta, hogy a város központjában felépít egy barokk teret. Lebontatta a régi házakat, a templomot, majd helyette kialakította a barokk teret, amelynek a közepére, a kastély tengelyébe copf stílusú templomot építtetett. Emellett szerette és segítette a szegény, rászoruló családokat is – mondta dr. Mail József.

A szentmise végén a Himnusz és a Szózat hangjait követően a jelenlévők a Fő téren álló Esterházy-szobornál közös imádsággal, koszorúk elhelyezésével és mécsesgyújtással tisztelegtek a városépítő gróf emléke előtt.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: