Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Emléktábla-avató a Fő téren

Pintér-Papp Eszter | 2021.06.17.

Mayer György posztógyáros, a pápai kőedénygyár egykori tulajdonosa, a Városi Tanács tagja és Zala (Mayer) György alsólendvai születésű szobrászművész, a Millenniumi Emlékmű eredeti szobrai többségének megalkotója tiszteletére emeltek emléktáblát ma délután a Fő tér 19. számú ház falán.

Az emléktábla-avatón megjelenteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, hangsúlyozva, annak, hogy egy-egy épületen emléktáblákat találhatunk, nagy jelentősége van. Ha ezt észrevesszük, akkor ráirányíthatja az ember érdeklődését a település történetének egy olyan időszakára vagy személyiségére, amelyről vagy akiről pontos ismeretekkel nem rendelkezett. Így például ez az emléktábla rávilágít, hogy a pápai kőedénygyár felvirágoztatója és a neves szobrászművész közt találhatunk kapcsolatot. – Mi, itt Pápán azt mondjuk, hogy egy kicsit mindenki pápai és különösen megörülünk, amikor ez olyan helyekről nyer visszaigazolást, ahol korábban azt nem is gondoltuk volna. És örülök annak is, hogy ebből az alkalomból hivatalos kapcsolatba kerülhettünk Lendvával – mondta dr. Áldozó Tamás.

Vida-Törnar Judit, Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnöke beszédében úgy fogalmazott, ez az örömteli esemény rávilágít, hogy Pápán is büszkék Zala Györgyre, a neobarokk emlékműszobrászat legnagyobb mesterére. Mindkét város fontos küldetése a művész alkotásainak megismertetése a jövő nemzedékeivel. Lendván sokat tesznek ennek érdekében, ápolják Zala György emlékét, emellett jó kapcsolatot ápolnak azon településekkel, ahol megtalálhatók alkotásai. Vida-Törnar Judit beszédének végén így fogalmazott: – Ma 2021-et írunk, 101 évvel Trianon után újra úgy érezzük, együtt vagyunk. Közösek az értékeink, közös a múltunk és közös a felelősségünk abban, hogy Zala György kultuszát életben tartsuk. Bízom abban, hogy ennek a feladatnak az ellátásában mindkét város, Pápa és Lendva jó utat választott.

A rendezvényen részt vett dr. Mezőhegyi Gergő, a Mayer család leszármazottja, az emléktábla-állítás kezdeményezője, aki családfakutatása eredményeként tudta meg, hogy felmenői közé tartozik a Pápára az 1700-as évek végén német nyelvterületről betelepült Mayer család is. Beszédében ismertette a család és a kőedénygyár történetét, hangsúlyozva, hogy az előzménye a sokkal közismertebb városlődi kőedénygyárnak. A fiatalember a család leszármazottjaként köszönetet mondott Pápa Város Önkormányzatának, dr. Áldozó Tamásnak, Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösségének és mindenkinek, aki támogatta az emléktábla megvalósulását.

Kerecsényi Zoltán, az „Elsősorban pápai” Városbarát Egylet ügyvivője hiánypótló emlékjelnek nevezte az emléktáblát, majd úgy fogalmazott, Pápa város múltjából számos kivételes elődre, példaképre tekinthetünk, akik segíthetnek a mai világban kapaszkodót, értelmet találni. Ezek közé a példaképek közé tartozik Zala György is. 

A beszédeket követően dr. Áldozó Tamás, Vida-Törnar Judit, dr. Mezőhegyi Gergő és Kerecsényi Zoltán leleplezték az emléktáblát, majd dr. Mezőhegyi Gergő bemutatott a rendezvényen résztvevőknek egy eredeti, Pápán készült és mára ritkaságnak számító Mayer-féle kőedényt.       





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: