Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hőségriasztás

Pintér-Papp Eszter | 2021.06.18.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos június 19-én, szombaton 0 órától június 22-én, kedden 24 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent tájékoztatóban.

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért azt kérik, vezessenek fokozott óvatossággal. Akik vízparton tartózkodnak, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Fontos, hogy felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!  A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy az elkövetkező napokban különös figyelmet kell fordítani a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédőszerekkel védjük a leégés ellen. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek meggyulladhatnak a nagy melegben.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, péntektől elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: