Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ön hogyan hűti magát a kánikulában?

Babos Petra | 2021.06.21.

Az idei szezon első hőhullámát éljük, tombol a kánikula. A hűvös május után sokakat megvisel a hirtelen beköszöntött forróság. Már éjszaka sem megy 20 fok alá a hőmérséklet, a hajnalok egyre kevésbé hoznak felfrissülést, így egyre nehezebb a kánikula elviselése. Sokan ilyenkor megfogadják a szakemberek tanácsait és igyekeznek minél többet légkondicionált helyiségekben lenni, sok folyadékot inni, szalmakalapot hordani. Aki megteheti, vízpartokon, strandon, otthoni medencében tölti a meleg nyári napokat. Ezúttal arról kérdeztük a belvárosban járókelőket, hogyan hűtik magukat a kánikula idején.

Nyári Kevin kérdésünkre elmondta, nagyon örül, hogy végre kitört a vakáció és ezzel együtt megérkezett a nyár is.

– Szerencsére van otthon medencénk, így amikor csak tehetem, ott lubickolok. Bírom a hőséget, ám napozni nem szoktam. Jó ötletnek tartom, hogy van a belvárosban párakapu, ha arra járok, mindig átmegyek alatta – mondta a fiatal, aki hozzátette, a nyáron szeretne sokat pihenni és vízparton lenni.

Csontos Tamásnétól megtudtuk, ha kimozdulnak otthonról kislányával, mindig visznek magukkal hideg vizet, üdítőt.

– Nedves törlőkendőt hordunk magunkkal és azzal is felfrissítjük az arcunkat, karunkat a nagy melegben. Természetesen ügyelünk arra, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon. Otthon kora reggel és késő este szellőztetünk, napközben a redőnyöket leengedjük, a sötétítőfüggönyöket elhúzzuk. A ventilátorok éjjel-nappal be vannak kapcsolva. A kánikulában figyelünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre és sok gyümölcsöt, jégkrémet eszünk. A kertünkben van medence, ott frissülünk fel – tudtuk meg az édesanyától.

Balogh Lászlóné udvarában sok gyümölcsfa van, s azok árnyékban szokott hűsölni.

– Szeretem a meleget, ám úgy gondolom, ez már megterhelő mindenki számára. Nagyon korán szellőztetek, hogy átcseréljem a levegőt, majd bezárom az ablakokat és leengedem a redőnyöket. Ügyelek a folyadékbevitelre, reggel teát főzök, majd pedig friss, hideg csapvizet iszok. Otthon szoktam napozni, utána lezuhanyozok, így frissítem fel magamat – mondta Balogh Lászlóné.

– Ha tehetem, nem megyek ki a nagy hőségben, az erős UV sugárzásban. Reggel korán szellőztetek és csak este nyitom ki az ablakokat. Otthon nagy medencénk van, abban frissülünk fel, ha már nagyon nem bírjuk a meleget. Figyelek a folyadékbevitelre és a gyümölcsfogyasztásra – mondta el kérdésünkre Katona Lajosné.

A forróság java még hátravan, holnap és szerdán több megyében is harmadfokú, azaz piros veszélyjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely figyelmeztetés azt jelzi, hogy a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat. Aki teheti, tartózkodjon hűvös, légkondicionált helyiségben és ügyeljen a megfelelő folyadékpótlásra – olvasható a Időkép honlapján.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: