Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

PET-palack, üdítős doboz, lámpatestek – Duguláselhárítás a Korsós lány szökőkútnál

Huszár Hajnal | 2021.06.21.

Ma reggel megkezdődött a Fő téri Korsós lány szökőkútnál a hibaelhárítás, melyet az tett indokolttá, hogy a szökőkút medencéjébe kerülő víz egy dugulás miatt nem tudott lefolyni, így a Városgondnokság eddig nem tudta üzembe helyezni a szökőkutat. A szakemberek elsőként a lefolyóvezeték kimosatásával, magas víznyomású technikákkal próbálták megszüntetni a dugulást, ez azonban nem vezetett eredményre, így elkerülhetetlen volt a lefolyóvezeték kibontása.

A munka ma reggel kezdődött, a térkőburkolatot egy rövid szakaszon felszedték, körülbelül 1 méter mély munkaárkot készítettek, hogy elérjék a lefolyót, melynek megbontásával sikerült eltávolítani a vezetékbe szorult, nem odaillő tárgyakat.

– PET-palackot, üdítőitalos dobozt és két olyan lámpatestet emeltünk ki a lefolyóból, melyek a szökőkút megvilágítását szolgálták a medencében – tudtuk meg Bakó Istvántól, a Városgondnokság igazgatójától. Hangsúlyozta, egyik tárgy sem kerülhetett véletlenül a lefolyóba, vagyis szándékos károkozás miatt dugult el a vezeték. Mindez annál is biztosabbnak tűnik, mert építéskor a lefolyókat védőráccsal zárták le, ezek azonban eltűntek, a lámpatesteket pedig csavarral rögzítették a medencében.

Ma délelőtt a szakemberek a tisztításhoz szükséges kivágott vezetékdarabot pótolták, ezt követően visszatöltik és tömörítik a munkaárkot, az így kialakult felületet lebetonozzák, majd végül helyreállítják a térkőburkolatot. A lefolyókhoz új rácsokat készítenek és a vizet megvilágító lámpákat is visszaszerelik és rögzítik. A munkálatok során a téli fagytalanításhoz használandó kis átmérőjű lefolyót is megvizsgálják, feltehetően abban is vannak oda nem illő tárgyak.

Bakó Istvántól azt is megtudtuk, hamarosan a szökőkút vízkőmentesítését is elvégzik, ezt fizikai és vegyszeres módszerrel tudják megoldani, de hosszú távú eredményt az hozhat, ha a vízlágyító berendezést építenek be a rendszerbe, hiszen az ásványi anyagokban rendkívül gazdag pápai víztől gyorsan visszavízkövesednek a burkolatok. Ennek a kivitelezését is tervezik.

A Városgondnokság igazgatója arról is beszélt, minden szökőkútnál találtak már olyan hibát, amit emberi hanyagság vagy felelőtlen magatartás, esetleg szándékos rongálás okozott. A közelmúltban a vízenjáró szökőkút hat lámpatestét taposták szét, a Fő utcán lévő ivókútnál pedig a beledobált szemét okozott olyan dugulást, hogy a medence feltelt és az utcára folyt a víz.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: