Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szeptembertől indul a honvéd kadétképzés a Közgázban

Babos Petra | 2021.06.23.

A Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium az idei évben partneriskolaként csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium gondozásában megvalósuló Honvéd Kadét Programhoz. Az együttműködési megállapodást ma délelőtt írta alá Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója, Koppány Jánosné, a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatói feladat ellátásával megbízott szakmai igazgatóhelyettes és Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka.

Az ünnepi alkalmon dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki azon dolgozott, hogy a képzés a Közgázban létrejöhessen.

– A magyar kormányzati törekvések egyik fontos célja, hogy Magyarországon legyen Közép-Európa egyik legfejlettebb hadserege, s segítse elő a békés, hosszú évszázadokat az itt élők számára– mondta az országgyűlési képviselő. 

Magasy Zsolt beszédében elmondta, Pápa városában ez az első, de Veszprém megyében is csak a negyedik olyan középfokú oktatási intézmény, amely csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz.

– A Honvéd Kadét Program a Honvédelmi Minisztérium által támogatott nevelési program, a középiskolai hazafias és honvédelmi nevelés kiegészítő rendszere. Célja, hogy az iskolai tanórákat hatékonyan kombinálja korszerű, a diákoknak kihívást jelentő, értékes tapasztalatokat nyújtó elfoglaltságokkal, mely a honvédségi, katonai környezetből adódó egyedi, különleges élményt és fejlődési lehetőséget nyújt a diákoknak – tudtuk meg Magasy Zsolttól, aki hozzátette, a mai napig több mint 80 magyarországi középiskola döntött úgy, hogy élni kívánnak a program által nyújtott lehetőségekkel.

– A Honvéd Kadét Program alapvető fontosságú értékeket ad át és életre szóló, meghatározó tapasztalatokat biztosít a diákok számára, amelyeket nemcsak a Magyar Honvédség állományában, de a civil életben is kamatoztathatnak a fiatalok. Nem titkolt cél, hogy azok a gyerekek, akik csatlakoznak a programhoz, lehetőleg a Magyar Honvédség kötelékében, egyenruhában folytassák majd jövőbeli életüket, aktív katonaként találják meg a számításukat. A legfőbb cél azonban az, hogy a bajtársiasság, a fegyelem, a közösségért való küzdés, s mindaz, amit a magyar katonai hagyományok ezer éve képviselnek, utat találjanak a fiatalok elméjéhez és szívéhez – hangsúlyozta a parancsnok, aki hozzátette, az elméleti képzést a középiskola biztosítja, a bázisrepülőtér a gyakorlati képzésnek ad otthont. A diákok többek közt alaki és térképészeti kiképzésen vehetnek részt, de túrázni is mennek majd.

Berta Ildikó beszédében kiemelte, a Pápai Szakképzési Centrum számára nagy jelentőségű, hogy a katonai szervezet a lehetséges képzések közül szakember-utánpótlásként a logisztikai technikus szakirányt támogatja. Mindez a városunk diákéletét mindig is meghatározó, nagy múltú intézményben, a Közgázban valósul meg. A szakirány nem ismeretlen az iskola számára, hiszen fő profilja évek óta a logisztikai képzés.

– Az MH Pápa Bázisrepülőtérrel hosszú idő óta jó kapcsolatot ápol az iskola, ami jó alapot biztosított ahhoz, hogy a mai napon sikerült ezt az együttműködési megállapodást aláírni. A Honvéd Kadét Program három szinten valósul meg: honvéd középiskolában, honvédelmi ágazati szakképzésben, illetve Honvéd Kadét Program I. szinten. Ez utóbbihoz csatlakozik első lépésként a Pápai Szakképzési Centrum részeként működő szakképző intézményünk. A Honvédelmi Minisztérium által támogatott, középiskolások számára nyújtott nevelési program segítségével olyan feladatokban tudnak részt venni tanulóink, amelyek a civil emberek számára nem elérhetők. E képzés során alkalmuk nyílik szűkebb és tágabb környezetük értékeinek megismerésére, missziós feladatokban való részvételre, mely elősegíti személyiségük, világképük fejlődését, elmélyíti empatikus képességüket, hazaszeretetüket. Olyan speciális ismeretekkel gazdagodnak, melyeket egyébként az alapkiképzés folyamán tanulnak meg a Magyar Honvédség katonái. A szakmai képzés mellett az együttműködés célja, hogy a felnövekvő nemzedék ezen sajátos programban való részvételével valódi értékek mentén készülhessen fel a felnőttkor kihívásaira. Közös érdekünk, hogy gyermekeinket hazafiasságra neveljük és így hazájukért felelős állampolgárokká váljanak – mondta Berta Ildikó, aki köszönetet mondott mindenkinek, akik lehetőséget láttak abban, hogy a Közgáz a Honvéd Kadét Programhoz csatlakozhasson.

Az aláírást követően Almási László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály Honvédelmi, Nevelési és Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője átadta Koppány Jánosnénak a tanúsítványt, amely a Honvéd Kadét Programban közösen végzett, lelkiismeretes munkát szimbolizálja. Azt az együtt megvalósított tevékenységet, amelynek eredményeként az iskola kadétjai hazájukat szerető, felelősségteljes állampolgárokká válnak.

Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, pár évvel ezelőtt merült fel a gondolat, hogy Pápán honvéd kadétképzés indulhat. Több iskola is szóba került, de aztán a Közgázra esett a választás.

– Azt gondolom, Pápán a katonai képzéssel olyan versenyképes képzést lehet szervezni, ahová eljönnek más városból is, hiszen a szervezők olyan gyakorlati helyet tudnak biztosítani, amelyből Magyarországon nem sok van. A pápai nemzetközi repülőtérre kijutni, s ott ismereteket szerezni mindenképpen vonzó lehet. Azt hiszem, ebből sok előnye származhat a városnak, s még magasabb szintű képzéseknek is otthont adhat Pápa – zárta gondolatait.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: