Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Múzeumok Éjszakája a Kékfestő Múzeumban és az Esterházy-kastélyban

Babos Petra | 2021.06.23.

A Múzeumok Éjszakája az első országos kulturális esemény a világjárvány után. Sorsfordító ez a kultúrában és a mindennapi életünkben is, ezért is lett az idei rendezvény témája a „Fordulópont” – olvasható a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat honlapján.

Június 26-án, szombaton este az Esterházy-kastély és a Kékfestő Múzeum is várja a látogatókat, a belépéshez védettségi igazolvány szükséges.

Dr. Méri Edina, a Kékfestő Múzeum szakmai vezetője a program kapcsán elmondta, nagy örömükre az idei évben intézményükben ismét megszervezhetik a Múzeumok Éjszakája eseménysorozatot.

– Múzeumunk hagyományos és újszerű programokkal is készül szombatra, lesznek rendhagyó tárlatvezetések, amelyek fél óránként indulnak. 20 és 21 óra között exkluzív tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, amelyet Tóth Ildikó győri kékfestő, népi iparművész vezet. Emellett Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt győri kékfestőmesterek bemutatóját láthatja a nagyérdemű, A mintázás és festés rejtelmei címmel. Az est során lehetőség nyílik terítő mintázására a hagyományos kékfestő technikával, emellett KékSég címmel Mandrusz Anett népi iparművész, viseletkészítő munkáiból látható divatbemutató.  Az alkotni szerető gyerekek kékfestő Teddy mackót vagy virágot készíthetnek, de a zsinórsodrást, karkötőkészítést is kipróbálhatják. A múzeum udvarán éltre kel a Kluge festőcsalád vásári sátra is – tudtuk meg dr. Méri Edinától.

A kék szín kultúrtörténetéről című előadást dr. Méri Edina néprajzkutató tartja két időpontban, 18 óra 30 perctől és 20 óra 30 perctől.

Tódor Vivien, az Esterházy-kastély programszervezője elmondta, idén is nagy örömmel csatlakoztak az országos kezdeményezéshez.

– Sokféle programmal várjuk a látogatókat. Az eseménysorozat 18 órától kezdődik, a tárlatvezetések fél óránként indulnak. Látogatható lesz a marionettszínház is, ahol az érdeklődők kipróbálhatják a marionettbáb mozgatását és legyezőnyelvet is tanítunk. Új program a barokk szépségszalon. A kastély kézművesműhelyében berendezünk egy szépségszalont, ahol  fodrász és sminkes várja a szépülni vágyó kis- és nagylányokat. Ha elkészült a csodaszép frizura, örökítsük is meg a barokk ruhás fotózáson. A keleti toronyban filmvetítésre invitáljuk a látogatókat, amelyből megtudhatjuk, hány ruhadarabból állt a kor divatjának megfelelően a nő és a férfi öltözéke. Egész este folyamatosan látogatható Albrecht Dürer-kiállításunk, ám emellett egy meglepetés kiállítással is készülünk – tudtuk meg Tódor Vivientől, aki hozzátette, a kastély-kvíz keretein belül QR-kódokat kell megkeresni, majd helyesen válaszolni a kérdésekre, s aki ezeket hibátlanul megválaszolja, azok között értékes kastélyos ajándékcsomagot sorsolnak ki.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: