Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Új kiállítás az Esterházy-kastélyban (Cikkünket frissítettük)

Pintér-Papp Eszter | 2021.06.25.

Nem sokkal ezelőtt kezdődött az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete és az Esterházy-kastély Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban című kiállításának megnyitója.

Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti világkiállításhoz kapcsolódóan létrejött tárlat szombattól látogatható az Esterházy-kastély nyugati szárnyában.

A kiállítás megnyitójára érkezőket a Bakony Vadászkürt Egylet vadászkürtösei köszöntötték, majd dr. Áldozó Tamás polgármester szólt a megjelentekhez. Mint mondta, korábban látott már vadászati témájú kiállításokat, de azok nem nyerték el a tetszését. Azonban a most megnyitott tárlat, mely korábban Herenden volt látható, egy olyan kiállítási anyagot tár a látogató elé, amely messze túlmutat azon, hogy csak néhány preparátum van egy kiállítótérben. Itt a nagy vadászegyéniségek megidézésével, a vadászat korábbi tárgyi emlékeinek bemutatásával, tablókkal kiegészítve szép képet nyújt a vadászatról, az erdőről, a természetről. – A kiállításnak helyet biztosító termek a kastély legintimebb terei, ez volt egykor az uraság szobája. Így azt mondhatjuk, hogy amikor a kiállítás az Esterházy-kastélyba jött, az a legféltettebb tereit adta át erre a célra – mondta a városvezető, aki reményét fejezte ki, hogy a kiállítás sikeres lesz és sok látogatót vonz.

Videó: Gulyás Attila

– Ez a kiállítás az Egy a Természettel Nonprofit Kft. pályázati támogatásának köszönhetően valósulhatott meg. Elsőként a Herendi Porcelánmanufaktúra egyik kiállítótere adott otthont a tárlatnak – mondta a rendezvényen Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke. Mint elhangzott, a cél a vadászok, a vadászat megismertetése volt elsősorban a gyermekekkel, a fiatalokkal. – A vadászat egy olyan érték Magyarországon, mint a kalocsai paprika vagy a tokaji aszú és a világkiállítás ezt hivatott tükrözni és büszkék vagyunk arra, hogy a megyében aktív részesei lehetünk ennek a nagyszabású eseménynek – hangsúlyozta a megyei vadászkamara elnöke.  

A beszédeket követően a kiállításmegnyitón megjelentek megtekintették a tárlatot, mely hazánk vadvilágának bemutatása mellett a vadászat történetét és irodalmi vonatkozásait is bemutatja, emellett a vadászattal kapcsolatos herendi porcelánokat is láthatnak az érdeklődők.

Dr. Áldozó Tamás a Médiacentrum kérdésére elmondta, amikor a vadászkamara a herendi kiállítás után új helyszínt keresett a tárlatnak, feltették a kérdést, hogy Pápa város befogadná-e azt. – Miután kollégáim is megnézték a kiállítást és felmérték, hogy hol tudnánk elhelyezni, az a döntés született, hogy az Esterházy-kastély nyugati tornyában méltó körülmények közt mutathatjuk be ezt az anyagot, ami a látogató számára belépés lehet a vadászat világába, belépés a természetbe, ami itt van körülöttünk, de sokan talán nehezen vesznek róla tudomást. Itt a látogató testközelből megtapasztalhatja, hogy mekkorák is ezek a vadak a valóságban, hogy hogyan is néznek ki igazából. Ha körülnézünk, láthatjuk, hogy nagyon sok hasznos információt tartalmaz a kiállítás – hangsúlyozta a polgármester.


  • Friss hírünk
    Videó
    Múltidéző

    Múltidéző 2024.04.20.

    Események ezen a napon a következő évekből: 2009, 2010, 2012

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: