Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Éjszaka a Kékfestő Múzeumban

Babos Petra | 2021.06.26.

Hagyományos és újszerű programokkal is készültek a szervezők a Múzeumok Éjszakájára a Kékfestő Múzeumban. A színes programok között van rendhagyó tárlatvezetés is, amely fél óránként indul egészen 23 óráig. A különleges este során újraéled a pápai Kluge-féle kékfestőműhely dr. Bajcsai Brigitta és Gerencsér Zsolt kékfestő mesterek közreműködésével. A két mester segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek a mintázás és festés rejtelmeibe, majd ki is próbálhatják a terítőmintázást hagyományos kékfestő technológiával. Tóth Ildikó exkluzív tárlatvezetés során mutatja be a kékfestést az érdeklődőknek.

Dr. Bajcsai Brigitta, a Pápa és Vidéke kérdésre elmondta, Pápára mindig nagyon szívesen jönnek. Örömmel fogadták a felkérést, hogy a Győri Kékfestő Műhely mutassa be a kékfestést a Múzeumok Éjszakáján.

– Családunk 1906 óta foglalkozik kékfestéssel. Hagyományos eszközöket és technológiát alkalmazva készítjük a textíliákat, melyek iránt nagy az érdeklődés, többen kipróbálták a mintázást. A mai világban sokan nem ismerik a kékfestést, de amikor meglátják, szívesen megpróbálkoznak vele. Érdekes, hogy nemcsak a kisebb gyerekek, hanem a felnőttek is örömmel vesznek részt a foglalkozásainkon – tudtuk meg a kékfestő mestertől.

Dr. Méri Edina, a múzeum szakmai vezetője elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy megrendezhették a Múzeumok Éjszakáját a Kékfestő Múzeumban.

– A programok összeállításánál törekedtünk arra, hogy kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a nekik tetszőt. A rendhagyó tárlatvezetéseink során megismerkedhetnek a látogatók a kékfestéssel, a gyerekek pedig kézműveskedhetnek – tudtuk meg a szakmai vezetőtől, aki hozzátette, nagy öröm számára, hogy már 18 órakor érkeztek látogatók, s a kézművesasztalok is pillanatok alatt megteltek alkotó gyerekekkel.

A programok között szerepelt dr. Méri Edina néprajzkutató előadása „A felhők fölött mindig kék az ég” A kék szín kultúrtörténete címmel. A múzeum szakmai vezetője előadásában elmondta, a kék színnek hatalmas kultúrtörténete van, amelyben jelentős részt foglal el az indigó.

Egész este kézműves-foglalkozás várja a gyerekeket, ahol kékfestős Teddy mackót és virágot készíthetnek, valamint kipróbálhatják a zsinórsodrást is.

Raschekné Krajner Anna Kecskemétről érkezett gyermekeivel barátaikhoz.

– Kimondottan a Múzeumok Éjszakájára jöttünk ma el. Úgy gondolom, nagyon színvonalas programot állítottak össze a szervezők, a gyerekek kipróbálták a kézművesprogramokat, készítettek karkötőt, Teddy mackót és tulipánt, emellett részt vettünk a rendhagyó tárlatvezetésen is, ami nagyon érdekes volt – tudtuk meg a fiatal édesanyától.

Az este programját divatbemutató is színesíti. Mundrusz Anett a „Kékség” márka megalkotójának célja, hogy a kékfestő anyag szépségére hívja fel a figyelmet. Fiatalos alkotásaival arra törekszik, hogy a kékfestő, mint anyag és a kékfestés, mint technika, ne csak lakástextilként éljen tovább, hanem divatos öltözékként vagy kiegészítőként is. 

A régi vásárok hangulatát idézi a Kluge család eredeti vásári sátra, amelyet az udvarban állítottak fel.

Nem késő tehát még most sem felkerekedni, s ellátogatni a Kékfestő Múzeumba, ahol 20 óra 30 perctől dr. Méri Edina előadását hallhatják az érdeklődők, majd 21 órakor kezdődik a divatbemutató. A múzeumban éjfélig várják a látogatókat.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: