Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Tájékoztató a város adóbevételeiről

Pintér-Papp Eszter | 2020.10.09.

A helyi adófizetési határnapok elmúltával az adókból befolyt bevétel alakulásáról tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt dr. Áldozó Tamás polgármester, aki elsőként arról szólt, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a vállalkozások több könnyítést is kaptak, köztük a decemberi feltöltési kötelezettség elhalasztását.

A városvezető hangsúlyozta, az önkormányzat adóbevételei közül a legjelentősebb a helyi iparűzési adó, mely adónemre az előző évi pozitív tendenciákat figyelembe véve, tíz százalékos növekedéssel számolva előzetesen kettőmilliárd forintos bevételt tervezett az önkormányzat. A járványhelyzet gazdaságra gyakorolt negatív hatásai miatt azonban ez a bevétel bizonyosan nem tud teljesülni. Szeptember 30-ig egymilliárd-hatszáznegyvennégymillió forint bevétel teljesült ezen az adónemen, és jelentős újabb bevételek itt nem várhatók.

Dr. Áldozó Tamás elmondta, ez az a veszteség, amit előre nem volt lehetőségük kalkulálni és ez az a bevételkiesés, amelyet a költségvetés módosításakor figyelembe kell venniük.

A kommunális adó és az építményadó terén nem tapasztaltak bevételkiesést, az onnan befolyt összeg tulajdonképpen megegyezik az előző évivel.

A gépjárműadó 100 millió forintos bevétele mindenképpen hiányzik a város költségvetéséből, hiszen az kormányzati döntés következtében a központi költségvetést gazdagítja, míg idegenforgalmi adóbevétellel az idei évben gyakorlatilag nem számolhat a város, ami 20 millió forint veszteséget jelent.

A telekadó az az adónem, ami lényegesen nagyobb bevételt hozott az előző évhez képest. Amíg 2019-ben 41 millió forint volt erről a területről az összbevétel, addig az idei évben már 104 millió forintot fizettek be a telektulajdonosok a város számlájára. Ennek két oka is van. Egyrészt a város által értékesített területek után is befizette már a tulajdonos az adót, másrészt az adóellenőrzések hatására sok olyan telket bevallottak a tulajdonosok, amelyekről eddig elfelejtettek számot adni. Emellett két nagyobb földterület után a másodfokú adóhatóság még nem hozta meg a döntést.

Dr. Áldozó Tamás összegzésként elmondta, az előző évhez képest 200 millió forinttal lesz kevesebb adóbevétele a városnak, az előzetesen tervezetthez képest pedig mintegy 350 millió forint hiányzik a város bevételei közül. Mint elhangzott, gazdaságilag a jövő év sem ígérkezik könnyűnek, de a rendelkezésre álló bevételek megfelelő fedezetet biztosítanak a város intézményrendszerének működtetéséhez és a fejlesztések megvalósításához.

A polgármester arról is szólt, hogy a közszférában dolgozók illetményét a koronavírus-járvány idején csökkentették. A városvezető köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt a csökkentést elfogadták és ígéretet tett arra, hogy ők december hónapban egyösszegű kompenzációt kapnak. A korábbi béreket januártól állítják vissza.           





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: