Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A főúri udvar vendégei lehettünk ma éjjel – Múzeumok Éjszakája az Esterházy-kastélyban

Pintér-Papp Eszter | 2021.06.26.

A mai napon, a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatnak köszönhetően egészen éjfélig érezhetik Esterházy Ferenc és udvartartása vendégszeretetét mindazok, akik ellátogatnak az Esterházy-kastélyba, ahol a szervezők a hagyományos programok mellett különlegességeket is kínálnak a rendezvényre érkezőknek.

Ottjártunkkor éppen egy népes csoport indult az Élő kastély tárlatvezetésre, így elsőként őket kísértük el, hogy megismerkedjünk az Esterházy-családdal és a kastély történetének érdekességeivel. A látogatók megcsodálhatták az Europa Nostra-díjas kastélykápolnát, majd bepillantást nyerhettek az Esterházyak udvartartásának mindennapjaiba és az elsők közt voltak, akik megcsodálhatták a Zöld szalon új berendezési tárgyait.

A tárlatvezetés után beszélgettünk Naszádosné Lefler Laurával és családjával, akik elmondták, azért jöttek el a Múzeumok Éjszakáján az Esterházy-kastélyba, mert szerették volna megmutatni a gyermekeiknek, hogy milyen csodálatos városban nőhetnek fel. Az Esterházy-kastélyban az élő kastély program mellett részt vettek barokk ruhás fotózáson is. A gyerekeknek nagyon tetszett a kastély, Máté kedvence a biliárdszoba volt, és sok érdekességet megtudott az Esterházy-családról, Noémi pedig azt mondta, az élő tárlatvezetés volt a kedvence és persze a közeli játszótér. A család a kastélyból a Pannonia Reformata Múzeumba ment, ahol az egyiptomi kiállítást tervezték megnézni.

A kastélyba betérők közül sokan voltak kíváncsiak a meghosszabbításnak köszönhetően még mindig látogatható Albrecht Dürer – A reneszánsz zseni és kora című időszaki kiállításra, melyen a zseniális művész leghíresebb és legismertebb metszeteit mutatják be csodálatos környezetben.

Az este folyamán lehetőség nyílt megtekinteni a marionettszínházat is, ahol amellett, hogy megismerkedhetnek egy barokk bábszínházzal, a legyezőnyelv rejtelmeibe is beavatják az érdeklődőket.  

A mai nap az első, amikor látogató a tegnap megnyílt Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban című kiállítás, mely számos érdekességet tár a látogatók elé a hazai vadvilággal, a vadászat történetével és művészeti vonatkozásaival kapcsolatban, és sokan voltak, akik a Múzeumok Éjszakája kínálta lehetőségeket kihasználva ezt a tárlatot is betervezték ma esti programjukba.

A barokk ruhás fotózás és a népszerű építőkockák színes kavalkádjával csábító gyermekbirodalom is sokak érdeklődését felkeltette az este folyamán.

A keleti toronyban egy érdekességet kínáltak a szervezők, kisfilmek segítségével a korabeli divatot, a hölgyek és az urak által viselt ruhadarabokat ismertették meg a látogatókkal. S ha az öltözködési szokásokkal már tisztában voltak, beülhettek egy barokk szépségszalonba is, ahol szakavatott kezek a kor divatjának megfelelő sminket és frizurát varázsoltak a vállalkozó kedvű kastélylátogatóknak.

Molnár Zoltánnal a tárlatvezetésen és a vadászati kiállításon is találkoztunk. Mint mondta, korábban már járt az Esterházy-kastélyban, ám most látták először a felújított tereket. Nagyon szépnek találta az enteriőrt, a berendezést, az élő tárlatvezetés is elnyerte a tetszését, örül annak, hogy sok újdonságot megtudhatott a kastélyról. Mivel a fényképezés a hobbija, ide is fényképezőgéppel érkezett és megörökítette a számára leginkább tetsző részleteket.

Nem sokkal kilenc óra után, a kastély udvarán találkoztunk Boros Katalinnal, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, aki a Médiacentrum kérdésére elmondta, nagyon örül annak, hogy egy év kihagyás után újra megrendezhették a Múzeumok Éjszakáját.

– Bízom abban, hogy sokan eljönnek és részesei lesznek ennek a programnak, hiszen a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy sokan örömmel tapasztalják meg azt az élményt, amit este hat után egy múzeumban ezen a különleges éjszakán szerezhetnek. Az ügyvezető arról is szólt, hogy az egészségügyben és szociális területen élők közül sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy számukra a Múzeumok Éjszakája programjai ingyenesen látogathatók.  

Boros Katalin felhívta a figyelmet a kastély-kvízre, melynek során a látogatóknak az épületben elrejtett QR-kódokat kell megkeresniük, s az így meglelt kérdésekre megadott válaszokkal kitöltött feladatlapot a kihelyezett gyűjtőkbe visszajuttatók között értékes, kastélyhoz kötődő ajándékcsomagot sorsolnak ki.  

Látogatóban nem volt hiány a kastélyban, minden program iránt nagy volt az érdeklődés. Akik még szeretnének részesei lenni ennek a különleges élménynek, éjfélig még ellátogathatnak a Múzeumok Éjszakája helyszíneire.  




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: