Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Semmelweis-nap a kikapcsolódás jegyében (Cikkünket frissítettük)

Babos Petra | 2021.07.01.

Nem sokkal ezelőtt kezdődött a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő szabadidős programmal egybekötött Semmelweis-napi ünnepsége a Malom-tónál.

A programra a kórház dolgozói mellett az alap- és fogorvosi ellátás, a védőnői szolgálat, a gyógyszertárak, a mentőszolgálat, a szociális szféra és a Várkertfürdő gyógyászatának dolgozóit és nyugdíjas munkatársait is meghívták. 

A megjelenteket dr. Havrilla Gyula főigazgató köszöntötte, aki elmondta, Magyarországon 1992 óta tartanak Semmelweis-napi ünnepségeket. Pápán a kórházban 2001-től szervezik meg a programot július 1-jén, Semmelweis Ignác születésnapján.

– Az elmúlt év számunkra is küzdelmessé, embert próbálóvá vált a COVID-világjárvány miatt. Soha senki nem gondolta azt, hogy egy láthatatlan ellenség, egy vírus milyen veszélyes helyzetet teremthet. A pandémia az egészségügyben dolgozóknak többletmunkát, új feladatokat és új ismeretek megszerzését adta. Olyan dolgokkal álltunk szemben, amivel még soha senki nem találkozott. A fertőzöttek kezelése, elkülönítése osztályok, rendelők átköltöztetésével járt, ami óriási feladatot jelentett. Nehezítette a munkánkat a védőfelszerelésekben való egész napos munka, a nagy odafigyelés, hogy a COVID-os betegek ellátása során ne fertőződjünk meg, ne vigyük tovább a súlyos fertőzést. Nagyon sok kollégánknak új feladatot kellett ellátnia, de mindenki tette a dolgát a gördülékeny betegellátás érdekében – mondta a főigazgató, majd köszönetét fejezte ki a kórház összes dolgozójának a kiemelkedő munkájáért.

Dr. Havrilla Gyula hozzátette, a kormány lehetőséget biztosít arra, hogy a COVID-ellátásban résztvevőket 10 napos jutalomszabadságban részesítsék. Végül elmondta, Pintér Sándor belügyminiszter a mai naptól nem tart igényt a honvédség, rendfenntartó szervek által biztosított személyzet jelenlétére a kórházakban. A nehéz időkben nagyon nagy segítséget jelentettek a pápai kórház számára is, ezért köszönik a munkájukat.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében tolmácsolta a jelenlevőknek a város vezetőségének elismerését, majd köszönetét és háláját fejezte ki mindenkinek, akik emberfeletti munkát végeztek az elmúlt több mint egy évben a kórházban, a szociális ellátásban, a mentőszolgálatnál és az alapellátásnál. A mai rendezvény vidám ünnep, hiszen ilyenkor évek óta jó hangulatban töltenek el együtt egy kötetlen napot az egészségügyben és szociális területen dolgozók – emelte ki az országgyűlési képviselő.

A köszöntők után elismeréseket adtak át. Idén főorvosi kinevezést kapott dr. Vörösházi Balázs urológus szakorvos, aki 1991 óta a pápai intézmény dolgozója. Adjunktusi kinevezést vehetett át dr. Patyi Andrea, aki orvosi diplomáját 2002-ben szerezte a Pécsi Orvostudományi Egyetemen.

Több mint kétszázötven egészségügyi és szociális területen dolgozó munkatárs vett részt a mai programon, ami a kora délelőtti órákban főzéssel kezdődött, huszonöt bográcsban készült a sokféle, finomabbnál finomabb étel. 

Dr. Guias János Zsolt belgyógyász, kardiológus szakorvos elmondta, nagyon nehéz időszak áll mögöttük.

– Nagy öröm, hogy kimozdulhattunk a járvány után. Úgy látom, mindenki örül és felszabadult, jól érzi magát a jó hangulatú programon. A főzés remek közösségépítő tevékenység, mi, a belgyógyászat több csapattal is képviseltettük magunkat. A lelkes tagok vaddisznópörköltet és betyárgulyást, cicegét készítettek – mondta dr. Guias János Zsolt.

Dr. Vaitsuk Mária házi gyermekorvos csapatával háromféle ételt készített, húsgombóclevest, chilis babot és csevapcsicsát.

– Reméljük, mindenkinek ízlik majd a főztünk. Jó ötlet, hogy egy szabadidős program keretében tölthetünk el együtt egy jó hangulatú napot – tette hozzá a gyermekorvos.

Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI intézményvezetője elmondta, minden évben meghívják őket a Semmelweis-napi programra, amelyen nagy örömmel vesznek részt.

– Azt gondolom, ez az a nap, amikor az egészségügyi és a szociális szféra dolgozói találkozhatnak, beszélgethetnek. Sokan a kollégáim közül csak telefonon beszéltek a kórház dolgozóival, személyesen nem ismerik egymást, így ez egy jó alkalom arra, hogy találkozzunk, megismerjük egymást – mondta Szalainé Tihanyi Andrea, aki hozzátette, a mai napra cukkinis, kapros lecsót készítettek házi kolbásszal bolondítva.

A gyermekosztály dolgozói nevében dr. Bilinszky Zsuzsanna, a gyermekosztály vezetője elmondta, pincepörköltet készítettek, desszertként pedig kürtőskaláccsal kínálják a résztvevőket.

– Főztünk már együtt máskor is, úgy látom, jól együtt tudunk dolgozni, s közben beszélgetünk, még jobban megismerjük egymást – fűzte hozzá.

A program a délutáni órákban a Kemenesszentpéteri Bíborvirág Néptánccsoport műsorával zárul.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: