Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Haydn Fesztivál az Esterházy-kastélynál

Babos Petra | 2021.07.05.

Rangos és különleges zenei eseménynek ad otthont az Esterházy-kastély és udvara július 16. és 18. között. A program kapcsán Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője a Médiacentrumnak elmondta, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1995-ben rendezte meg először a Haydn-fesztivált a fertődi Esterházy-kastély tükörtermében. Joseph Haydn egykor 30 éven át az Esterházy-udvar szolgálatában állt, Magyarországon írt operái, szimfóniái és kamaraművei azóta világszerte képviselik az európai kultúrát.

– Az elmúlt évtizedek során a Haydn Fesztivál a nyár egyik legrangosabb eseménye lett. A hazai és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistái, együttesei mindig örömmel fogadták el a meghívást, a közönség soraiban pedig évről évre visszatérő vendégeket üdvözölhettünk Magyarországról, Ausztriából és Németországból is. Idén új helyszínre, Pápára költözik a fesztivál. Az Esterházy-család grófi ágának pompás barokk kastélyába érkezik meg Haydn a Budapesti Vonósok Kamarazenekar tolmácsolásában. A XXIV. Haydn Fesztivál a Dunántúl egy újabb kulturális központját tölti meg zenei örökségünk kincseivel – tudtuk meg Boros Katalintól, aki hozzátette, térben, időben és műfajban egyaránt utazásra hívják az érdeklődőket.

– A péntek és szombat esti koncertek műsorában Haydn zenéje mellett nyitnak térben, időben és műfajban, többek között a száz éve született Piazzolla vagy a klasszikus zene és jazz kapcsolatára épülő 20. századi amerikai zenék is hallhatók lesznek. A neves hangszeres és énekes szólisták mellett táncos vendégművészek színesítik a programot. A 20. századi klasszikus zene és jazz kapcsolatának megelevenítésében közreműködik Harcsa Veronika, az egyik legsikeresebb hazai jazzénekes. Európa-szerte koncertezik, sorra jelennek meg lemezei. Fő együttese a Gyémánt Bálint gitárossal közös duó. Más műfajokkal is szívesen foglalkozik, komolyzenei fellépéseket is vállal. A Budapesti Vonósokkal közös műsora különleges összeállítás a 20. század húszas-harmincas éveiből, ahol a klasszikus zene és a jazz összeér. Vasárnap a rendezvény beköltözik a kastély udvaráról az épületbe, hogy az előre megadott időpontokban – 11.00, 12.00, 15.00 és 16.00 óra – meghirdetett rendhagyó tárlatvezetéseken a vendégeket a Budapesti Vonósok előadásában Haydn muzsikája kísérje szalonról szalonra – hangsúlyozta az ügyvezető, aki elmondta, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar több mint négy évtizedes múltra tekint vissza. A zenekar a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia növendékeiből alakult. Számos rangos fellépés kötődik a nevükhöz, így óriási megtiszteltetés, hogy idén a pápai kastélyt választották a fesztivál helyszínéül.

A július 16-17-i pénteki és szombati koncertek helyszíne az Esterházy-kastély udvara, a pénteki előadást eső esetén a zsinagógában tartják, a szombati koncertnek pedig  vasárnap lesz az esőnapja. A koncertek kezdési időpontja 19 óra, Harcsa Veronika koncertje július 17-én, szombaton 21 órakor kezdődik a Fő téren.

A programon a részvétel ingyenes, a koncertek védettségi igazolvány nélkül látogathatók, szeretettel várnak minden érdeklődőt.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: