A hónap műtárgya: a terített asztal mintakincse

848
Fotó: Babos Petra

A hónap műtárgya címmel indított sorozatot nemrégiben a Kékfestő Múzeum és a Gróf Esterházy Károly Múzeum. Júniusban egy fából faragott indiai kékfestő nyomódúc páva motívummal volt a nagyközönség számára bemutatott tárgy, júliusban pedig a hónap műtárgya a terített asztal mintakincse.

Dr. Méri Edina, a Kékfestő Múzeum szakmai vezetője a Médiacentrumnak elmondta, nehéz helyzetben voltak, hiszen nagyon gazdag mintakinccsel rendelkezik a gyűjteményük, a választás ezúttal a terített asztal mintakincsére esett.

– A korai terített asztal változatokat intarziás és festett asztalokon láthatjuk. A közép-európai kékfestő mintakincsben mindenütt megtaláljuk. Az első ismert festett asztallap 1518-ból származik. Az uzsonnaterítő vagy reggelizőabroszok használata a polgári kultúrából terjedt el a paraszti körökben is olyannyira, hogy szinte nem akadt olyan műhely, ahol ne találkoztunk volna ezzel a mintacsoporttal. A legrégibb magyar darab a Soproni Múzeum tulajdona, mely német nyelvű felirattal ellátott. A mintaegyüttes felépítése általában hasonló az egyes műhelyekben, kávés-, teás-, tejeskancsók, kifli, perec, cukortartó, csészékkel. Néhol még borosüveggel is kiegészült a csoport. A kancsókat és a kannákat oldalnézetben, míg a csészéket perspektivikusan ábrázolták. A kancsók egy részének formája a török kannákra emlékeztet, fedettek, egy-két kivétellel, ahol érezzük a népi kerámia formai hatását. A kancsóknak több helyen balra és jobbra néző változata is létezik. Az abroszokon ezekhez párosulnak még más középminták és bordűrök is. Egyes helyeken a stafírung részét is képezték ezek a darabok, gyakran a tulajdonos nevét is rányomtatták – tudtuk meg dr. Méri Edinától.

A hónap műtárgyát július végéig láthatják az érdeklődők a Kékfestő Múzeum nyitvatartási idejében.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!