Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Településfejlesztési Díjat kapott a Schwenczel-rét

Huszár Hajnal | 2021.07.06.

Infrastruktúra-fejlesztés kategóriában a pápai Schwenczel-rét közparkká alakítása nyerte el leginkább a szakmai zsűri tetszését, így városunk kapta a Településfejlesztési Szövetség által alapított Településfejlesztési Díjat ebben a kategóriában. A díjkiosztó ünnepséget ma délután tartották Budapesten, a rendezvényen dr. Nagy Krisztina jegyző és dr. Áldozó Tamás polgármester vett részt.

A Településfejlesztési Szövetség 2020-ban alakult meg, kiemelt céljai között szerepel a térség- és településfejlesztés támogatása a fenntarthatóság és klímaváltozás szempontjainak figyelembevételével;  a térség- és településfejlesztésben érdekelt szereplők közötti kapcsolatépítés, érdekeik képviselete; valamint a településfejlesztés, településüzemeltetés, településrendezés területén tevékenykedő munkavállalók és munkáltatók szakmai-ágazati érdekképviselete.

A szövetség első alkalommal hirdetett pályázatot önkormányzatok, önkormányzati cégek számára a településfejlesztéshez kapcsolódó szakmai kiválóságok elismerésére. A pályázatot három kategóriában hirdették meg: közösségfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és infrastruktúra-fejlesztés területéről várták a 2020-ban befejezett projekteket.

– Mindenkinek jólesik az elismerés, de az elmúlt másfél évben, amikor a járvány miatt a társadalmi kapcsolatok felfesleni látszottak, úgy gondoltuk, érdemes örömet vinni az önkormányzati kollégák életébe – fogalmazott Szebeni Dávid, a Településfejlesztési Szövetség elnöke. Hozzátette, céljuk volt az is, hogy más településekhez is eljussananak a példaértékű, jó projektek, hátha máshol is meg lehet valósítani hasonló fejlesztéseket, amikkel nagyobb társadalmi hatás érhető el.  A pályázati felhívásra sok önkormányzat jelentkezett, így a meghirdetett kategóriákban két csoportra bontották a nevezőket:  Budapest és a megyei jogú városok alkottak egy alkategóriát, a többi települést egy másik csoportba sorolták. Adaptálhatóság, társadalmi hatás, fenntarthatóság, a fejlesztés színvonala és az innovativitás – ez volt az öt fő szempont, ami alapján a zsűri értékelte a projekteket. Végül összesen tíz projektet díjazott a szövetség: a kategóriagyőztesek mellett különdíjakat is átadtak.  

A pápai önkormányzat az infrastruktúra-fejlesztés kategóriában nevezett a Felhagyott ipari-szolgáltató peremterület környezeti rehabilitációja című projekt (közismert nevén barnamezős projekt) részeként megújított Schwenczel-réti beruházással. A szakmai zsűri értékelése alapján ez a fejlesztés példaértékű, igényes és kreatív, mely kiérdemelte a díjat.

– A fejlesztés komplex szemléletben adott választ a terület problémáira, egyben sikerült egy új városi közteret, közösségi teret létrehozni, úgy, hogy mellette a zöldfelületi és klímacéloknak is megfelelő terület jött létre – hangzott el a zsűri méltatásában.  Kiemelték a záportározó megépítésének jelentőségét, a jelentős mennyiségű növény telepítését, a pihenő- és rekreációs funkciókat, a városi közlekedési kapcsolatok erősítését és a projekt további folytatásának lehetőségét.

– A Településfejlesztési Szövetség Pápa Város Önkormányzatának jövőbetekintő fejlesztését az infrastruktúra-fejlesztés városi és községi kategóriában Településfejlesztési Díjjal jutalmazza – ismertette  dr. Nagy Gyula településmérnök, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, a zsűri tagja. 

– Jó összehasonlíttatnunk másokkal, hiszen ezzel meg tudjuk határozni, hol van a helyünk egy ilyen mezőnyben. A díjazott projekteket látva azt mondhatom, ez egy nagyon erős mezőny volt, olyan  projekteket láttunk, amiket szívesen megismernénk részleteiben is, mert lehet relevanciája városunkban is. Jó volt látni, hogy ebben az erős mezőnyben Pápa a díjazottak közé tartozik –  fogalmazott dr. Áldozó Tamás polgármester a díj átvétele után. Hozzátette, nagyon sok dicséretet kapott a beruházás a zsűri tagjaitól.

A szövetség a 2021-ben megvalósult fejlesztésekre is ír ki pályázatot, a pályázati felhívás ez év őszén jelenik majd meg.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: