Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Beck Zoli és Grecsó Krisztián zenés irodalmi pódiumestje

Babos Petra | 2021.07.06.

Dr. Beck Zoltán, vagy ahogyan talán többen ismerik, Beck Zoli, a 30Y frontembere, énekes-gitáros és Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író, dalszerző voltak a Pápai Református Egyházközség által szervezett Szívemhez szorítom programsorozat vendégei a Pannonia Reformata Múzeumban ma este. A sorozat 2019-ben indult, Farkas Gergely, a Püspöki Hivatal titkára kezdeményezésére.

A mediterrán hangulatú Pannonia Reformata udvara teljesen megtelt a Hoztunk valamit magunkból című rendezvényre, amelyen az előzetes regisztrációt követően 120 fő vehetett részt.

Szakács Gergely a Médiacentrumnak elmondta, a Szívemhez szorítom sorozat 2019-ben indult.

– Szerettünk volna egy olyan programot, ahol dalokról, versekről, szövegekről beszélgetünk, nemcsak magunkban, hanem olyan vendégekkel, akik ennek a mesterei. Ezek jó találkozások, nyitva azok felé, akik kevésbé ismerik a kereszténységet és a reformátusokat – tudtuk meg Szakács Gergelytől, aki hozzátette, nagyon örül, hogy az est létrejöhetett, hiszen már akkor, amikor tavaly Beck Zoli a vendégük volt, felmerült az ötlet, hogy legközelebb Grecsó Krisztiánt is meghívják. Sajnos a járványhelyzet közbeszólt, s a rendezvény elmaradt, ezért külön öröm, hogy a mai napra sikerült összehozni a Beck-Grecsó estet.

– Jó érzés volt látni és hallani, hogy azok a dalok és szövegek, amelyeket otthon hallgatunk vagy éppen olvasunk egy verseskötetben, hogyan válnak élővé – tette hozzá a lelkipásztor.

Beck Zoli és Grecsó Krisztián barátok. Az előadáson beszélgettek, zenéltek, felolvastak. Egyikük sem a megszokott szerepében játszott.

Beck Zoli az előadás után elmondta, nagyon jól érezte magát. Pápára mindig örömmel érkezik, s szuper a Pannonia Reformata udvarán játszani, beszélgetni.

– Amikor a vírushelyzet elkezdődött, akkor kezdtük az előadásunkat összeállítani. Talán azért is, mert szerettünk volna azok felé fordulni, akik hozzánk közel állnak. Megcsináltuk a műsort, majd nyáron el is kezdtük játszani, de aztán a negyedik előadás után ismét bezárt minden. Májusban újraindultak az előadások, s azt tapasztaltuk, hogy sosem látott kedvvel vetettük bele magunkat a fellépésbe. Jó volt ismét emberek közé menni, jó volt megtapasztalni az emberek véleményét – mondta Beck Zoli, aki hozzáfűzte, az előadásaikon jó látni, hogy a közönséget aktuálisan mi szólítja meg.

Grecsó Krisztiántól megtudtuk, Beck Zolival remekül tudnak együtt dolgozni. Zoli jó irodalmár, gondolkodó és nagyszerű színpadi ember. Több mint tíz éve dolgoznak közösen, sokat beszélgetnek, vitatkoznak.

– Szenzációs az, hogy vannak olyan vallási közösségek, amelyek minden szempontból nyitottak. Arra, hogy együtt gondolkodjunk a világról, a hitünkről. Jó lenne, ha az emberek valamilyen módon utat találnának a hit felé, s rádöbbennének egy ilyen esten, hogy őket nem beszorítják, hanem éppen ellenkezőleg, együtt akarunk gondolkodni az élet nagy kérdéseiről. Zoli keresi magában a hitet, én pedig katolikus vagyok, s most eljöttünk református barátainkhoz, ahol rengeteg humor, szeretet, kérdés fogadott minket. Aki ezt látja, az azt láthatja, hogy ha törődni akarsz magaddal, akkor ez egy jó helyszín erre – mondta Grecsó Krisztián, aki végül kiemelte, a mai magyar kultúra szakbarbár, elzárt világok működnek. Általában a műfajok között nem ismerik egymást, nem járnak össze a művészek, nem tanulnak egymástól, s nem is hatnak egymásra. A pop kultúra nem része a kultúrának, nem figyelnek egymásra, ezért is tartják mindketten nagy áldásnak a barátságukat, s szerintük így tud létrejönni egy jó zenés irodalmi est.

A zenés pódiumesten Beck Zoli és Grecsó Krisztián hoztak magukból egy kicsit a közönségnek, s ezáltal volt mit a szívünkhöz szorítani.

A program a Dunántúli Református Egyházkerület támogatásával valósulhatott meg.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: