Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Két projekt, 105 millió forint támogatás

Huszár Hajnal | 2021.07.07.

Újabb forrásokkal támogatta a Kormány az önkormányzat beruházásait – adta hírül ma délután dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester. A Téglagyári úti körforgalomnál tartott sajtótájékoztatón a politikusok bejelentették, az irányító hatóság közel 80 millió forint ráemelést hagyott jóvá a közlekedésfejlesztés I-es projekt többletforrás igényére.

Dr. Kovács Zoltán emlékeztetett, 2016-ban nyújtotta be az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című pályázatát, melynek keretében megépült a Téglagyári úti körforgalom, újjáépítették a Győri úti kerékpárutat, településkapuk és gyalogos-átkelőhelyek készültek, lámpás kereszteződéssé alakították a Somlai – Erkel – Bocsor utcai csomópontot és kerékpárút épült a Bázisrepülőtérhez. A projekt megvalósítására 500 millió forint támogatást nyert el a város, ám az építőanyagárak és a bérek emelkedése miatt ez a forrás nem volt elég a fejlesztések megvalósítására. Az önkormányzat igényt nyújtott be többletforrásra, ezt az irányító hatóság befogadta és 79.689.879 forint ráemelést biztosított a projekt megvalósításához.

– Nagyon örülünk ennek a ráemelésnek és köszönjük a Kormány újabb többletforrását – jelentette ki.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a többletforrás elnyerése kapcsán kiemelte, ez a negyedik projekt, melyben ráemelésre nyújtottak be igényt és mind a négy esetben meg is kapták azt. A barnamezős beruházáshoz 1,387 milliárd forintot, az ipari park fejlesztésére 406 millió forintot, az energetikai projekthez 243 millió forintot, most pedig 80 millió forintot ítélt meg az irányító hatóság.

– Ez összesen 2 milliárd 117 millió forint. Ez azt jelenti, hogy a projektek többletforrás igényére felvett 2,6 milliárd forintos hitelkeret egy jelentős részét nem kell kihasználni, hiszen ezek a ráemelések fedezetet nyújtanak azokra a kiadásokra, amikről korábban azt gondoltuk, hogy hitelből tudunk fedezni – hangsúlyozta. Hozzátette azt is, ezekkel a ráemelésekkel jóval 10 milliárd forint fölé emelkedik a TOP-os beruházások összege.

A városvezető arról is szólt, tapasztalatuk az, hogy a Kormány elkötelezett az önkormányzati fejlesztések megvalósítása iránt és a tények, számok igazolják, hogy a Kormány nem hagyta magára a településeket. 

A politikusok egy másik fejlesztés forrásbiztosításáról is hírt adtak. Eszerint a Belügyminisztérium pályázatán 24.939.396 forint támogatást nyert el a város a Celli úti járda egy szakaszának felújítására. Dr. Kovács Zoltán felidézte, az önkormányzat évek óta sikeresen szerepel ebben a pályázati rendszerben és 2015 óta több mint 100 millió forinthoz jutott, amiből több járda megújítása valósulhatott meg.

– Ennek a járdának a felújítási igénye már az én polgármesterségem idején felmerült, hiszen több évtizeddel ezelőtt épült és mára leromlott az állapota. Most forrás is került a megújításra – mondta.

A két körforgalom közötti járda mindkét oldalon megújul mintegy 775 méter hosszúságban – tudtuk meg dr. Áldozó Tamás polgármestertől. A beruházás költsége 38 millió forint, ennek 65 százalékára pályázhatott a város, vagyis az elnyert közel 25 millió forinthoz 13 millió forint önrészt kellett vállalni. A projektet jövő év végéig kell megvalósítani.

– Jelenleg zajlik a Veszprémi és Külső-Veszprémi úti járda felújítása, néhány nappal ezelőtt döntött az önkormányzat a Szalmavári úti járda újjáépítéséről 25 millió forint értékben és most egy újabb járdafelújításról adhattunk hírt. Ez azt jelenti, hogy teljesítjük azt a korábbi vállalásunkat, miszerint évenként legalább 100 millió forintot fordítunk járdarekonstrukcióra – hangsúlyozta.

A polgármester felidézte, ilyen belügyminisztériumi támogatás segítségével épült újjá a Hetedik, a Rozmaring, a Gróf úti és Veszprémi, Külső-Veszprémi úti járda is.


  • Friss hírünk
    ZENE

    A függőség nem válogat!

    A hirtelen jött sikerrel és a világhírrel még a...

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: