Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Új parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezred élén (Cikkünket frissítettük)

Babos Petra | 2021.07.08.

Ezekben a percekben veszi át Peder Söderström svéd ezredes a nemzetközi Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoki tisztségét James Sparrow amerikai ezredestől.

Az ünnepélyes katonai parancsnokváltási ceremóniát az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt Stratégiai Légiszállítási Képesség program C-17-es hangárjában tartották.

Az ünnepségen a Svéd Királyi Katonazenekar zenélt.

– Minden, amit együtt elértünk, csapatmunka eredménye, köszönhetően mindannyiuknak. Bár én adtam az utasításokat, minden egyes alkalommal meglepődtem nemzetközi alakulatunk kreativitásán és találékonyságán. A több szervezetből álló csapatunk mellett hatalmas köszönet illeti fogadóországunkat, Magyarországot a rengeteg támogatásért – mondta beszédében a leköszönő James Sparrow ezredes.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség többnemzeti Nehéz Légiszállító Ezredénél kétévente van parancsnokváltás. Minden második parancsnokot a programhoz legnagyobb arányban hozzájáruló Amerikai Egyesült Államok adja, és minden köztes parancsnok nemzetisége a maradék három legnagyobb hozzájáruló nemzet, Svédország, Norvégia és Hollandia között váltakozik. Érdekesség, hogy a különleges, többnemzeti berendezkedésű katonai egységnél minden parancsnok először két évig parancsnokhelyettesi feladatokat lát el, így a mostani új vezetőnek nem szokatlan sem a közeg, sem az előtte álló feladatok.

A parancsnoki kinevezését szimbolizáló alakulatzászló átvételét követően Peder Söderström ezredes szólt a megjelentekhez.

– Két év szolgálat után itt testközelből tapasztalhattam meg, hogy micsoda különleges program ez. Elég elképzelni azt, hogy egy olyan szállítógéppel repülünk a Föld körül, ami 12 nemzet közös tulajdona, magyar felségjellel, amelyet nemzetközi legénység működtet. A világon egyedülálló ez a felállás, mintapéldája a sikeres katonai együttműködésnek – tudtuk meg az új parancsnoktól, Peder Söderström ezredestől.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: