Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Megújul a Szabó Dezső utca környéke

Huszár Hajnal | 2021.07.08.

Két TOP-os projekt is érinti a Szabó Dezső utcát és környékét, mindkettő esetében még júliusban megindul a kivitelezés – többek között erről tájékoztatta az érdeklődőket dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, dr. Vaitsuk Mária, a városrész önkormányzati képviselője és Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető a ma esti lakossági fórumon. A rendezvényt a Millenniumi Emlékpark árnyas fái alatt tartották és nemcsak a városrész lakóit, de minden pápai érdeklődőt vártak az eseményre.

A projektindító fórumon elhangzott, az Iparterület fejlesztése a Felsővárosban és a Közlekedésfejlesztés Pápán az Igaltól a Felsővárosig című TOP-os projektek érintik a városrészt, előbbi keretében korszerűsítik a Szabó Dezső utcát, utóbbinak pedig két eleme kapcsolódik a Felsővároshoz: új nyomvonalon építik meg a Vak Bottyán utcát mintegy 380 méter hosszan és körforgalom épül a Szabó Dezső – Táncsics – Acsády út, illetve az új Vak Bottyán utca csomópontjában. A közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelezők még ebben a hónapban megkezdik a projektek fizikai megvalósítását, miután átveszik a munkaterületeket.  

A körforgalmat és a Vak Bottyán utcát a Strabag Építő Kft. építi meg, a beruházási elemek kivitelezési költsége 247 millió forint, az építkezésre négy hónap áll rendelkezésre. Az 1200 méter hosszú Szabó Dezső utca esetében négy ütemre bontották a munkákat, a lakott területi fél kilométeres szakaszon helyenként korrigált nyomvonalon új út épül, az iparterületi szakaszon kiszélesítik az útpályát és megerősítik az útburkolatot, az utca külterületi részén új pályaszerkezetet készítenek módosított nyomvonalon és kiépítik a 83-as számú főút csomóponti szakaszát, hasonlóan a Kopja utcai megoldáshoz. Ez a munka is megkezdődik még júliusban és várhatóan novemberre készül el.

A lakossági fórumon dr. Vaitsuk Mária, a városrész önkormányzati képviselője köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy nagyon várt fejlesztések indulnak meg a következő hetekben. Egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy az építkezések kellemetlenségekkel, forgalomkorlátozásokkal, közlekedési nehézségekkel járhatnak átmenetileg, ezért a környéken élők türelmét és megértését kérte. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felelevenítette, a most kezdődő beruházások régi műszaki problémákra és lakossági igényekre adnak válaszokat, a Szabó Dezső utca és környéke közlekedésbiztonsága erősödik, a közlekedési infrastruktúra minősége jelentősen javul és esztétikailag is pozitív változást eredményeznek a fejlesztések. A projektek részleteiről és a munkák tervezett időbeni ütemezéséről Rádi Róbert beszélt. Dr. Áldozó Tamás a fórumon a közlekedésfejlesztési projekt többi eleméről adott tájékoztatást és szólt a városban megvalósuló TOP-os projektek előrehaladásáról is. Kiemelte, ebben az uniós ciklusban 9,5 milliárd forint támogatási összeg áll a város rendelkezésére a beruházásokra, ehhez már eddig 2,1 milliárd forint többletforrást kapott az önkormányzat és 1 milliárd forint hitelt használtak fel eddig a fejlesztésekhez. Ez azt jelenti, hogy 13 milliárd forint körüli összegű fejlesztés zajlik 2017 óta a városban, amiből minden tizedik forintot, vagyis 1,3 milliárd forintot a Szabó Dezső utca és környékének fejlesztésére fordít az önkormányzat. A rendezvény végén a megjelentek tették fel kérdéseiket a projektekkel kapcsolatban. 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: