Izgalommal várják a fesztivált a Budapesti Vonósok

273
Fotó: Pintér Ádám

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, hamarosan rangos zenei eseménynek, a Budapesti Vonósok XXIV. Haydn Fesztiváljának ad otthont városunk. Július 16. és 18 között páratlan zenei élménynek lehetnek részesei mindazok, akik ellátogatnak a fesztiválra, melynek programjairól az elkövetkező napokban Pilz János hegedűművész, a Budapesti Vonósok koncertmestere beszél olvasóinknak.

– A helyszín és igazából az időpont is kicsit rendhagyó, mert az elmúlt évek kimaradtak a Haydn-fesztiválok sorában. A 24 már egy komoly szám a zenekar történetében, s ahogy az nálunk már hagyomány, most is eljátsszuk Haydn azon szimfóniáját, ami az aktuális fesztivál sorszámát viseli, tehát most a 24. szimfóniát. Nem tudjuk, hogy ez meddig tart, de reméljük, hogy az összes Haydn-szimfóniát eljátszhatjuk – mondta a koncertmester, aki a helyszínről is szólt.

– A helyszín teljesen új, a pápai Esterházy-kastély, ami nagyon megragadott bennünket legutóbb, amikor Pápán járhattunk. Akkor lehetőségünk volt, hogy a pápai zsinagógában készítsünk egy felvételt Schönberg Megdicsőült éj című darabjából. A felvétel jól sikerült, olyan érzés volt ott játszani, ami nagyon megragadott bennünket. Nagyon szívélyes fogadtatást kaptunk a pápaiaktól és így jött az ötlet, hogy a XXIV. Haydn Fesztivált Pápán rendezzük.

Pilz János arról is szólt, hogy maguk is nagy izgalommal várják, hogy két év szünet után hogyan sikerül a sorozatuk.  

Fotónk a zsinagógai forgatáson készült.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!