Haydntól a 20. századig

140

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, hamarosan rangos zenei eseménynek, a Budapesti Vonósok XXIV. Haydn Fesztiváljának ad otthont városunk. Július 16. és 18. között páratlan zenei élménynek lehetnek részesei mindazok, akik ellátogatnak a fesztiválra, melynek programjairól az elkövetkező napokban Pilz János hegedűművész, a Budapesti Vonósok koncertmestere beszél olvasóinknak.

Július 16-án, szombaton 19 órától az Esterházy-kastély udvarára várják a zenekedvelő közönséget. Az ingyenes koncert vendégművésze a Junior Príma-díjas zongorista, Szokolay Ádám lesz.

– Szokolay Ádámmal még nem játszott a zenekar, bár évek óta tudjuk, hogy egyszer szeretnénk vele játszani – mondta Pilz János, aki azt is elárulta, Haydn D-dúr zongoraversenyét adják elő a tehetséges fiatal zongoristával közösen. – A koncerten a 24. Haydn-szimfónia mellett a közönség hallhatja még a zenekar egyik repertoárdarabját, egy Dvořák E-dúr vonósszerenádot is, hogy egy kicsit könnyedebb, romantikusabb zenét is játsszunk – árulta el a koncertmester.

A fesztivál általában szorosan a névadó szerző, Haydn köré szerveződik, az idei évben azonban kissé rendhagyó módon a tánc és a kamarazene útján haladva eljutnak a 20. század zenéjéig. Mivel a pápai koncertek közül hármat is szabadtéren tartanak, igyekeztek olyan programot összeállítani, ami szabadtéren is jól hallható, kissé könnyedebb, ugyanakkor mindenképpen ragaszkodtak az igényességhez, hűen a korábbi Haydn-fesztiválok hagyományaihoz.   

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!