Szakmakóstoló hét a Mezőben

1459

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett Szakmakóstoló hetet Veszprém megyében Pápán, a Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közreműködésével rendezték meg július 5. és 9. között. A táborral kapcsolatban Fehér Zsófia igazgatóhelyettessel beszélgettünk.

– Célunk volt, hogy a kistermelői élelmiszerelőállító és gazda szakmákat részletesen bemutassuk, népszerűsítsük a pályaválasztás előtt álló általános iskolás fiatalok körében. A szakmakóstoló nyári pályaorientációs hét programjait díjmentesen biztosítottuk az érdeklődők számára. A rendezvényre 20 fő jelentkezett, Pápáról és a pápai járás településeiről.

Fő célunk az említett szakmák megismertetése volt, hiszen mindannyiunk közös nagy feladata, hogy a szakképzésről kialakult tévhitet eloszlassuk. El kell érnünk, hogy amikor egy fiatal ezekkel a szakmákkal közelebbről is megismerkedik, lehetőséget és kihívást lásson bennük: lehetőséget egy teljesebb életre és szellemi kihívást, amit e szakmák jelenthetnek számára. Ezért színes programelemek bemutatása révén igyekeztünk minél jobban megmutatni és megszerettetni ezeket a szakmákat a diákokkal.

A Szakmakóstoló hét nyári pályaorientációs hetet, több hónapja tartó alapos és szorgos munka előzte meg. A szervezésben, az előkészületek lebonyolításában Scheller György oktató és én vállaltunk főszerepet, rajtunk kívül még négy kolléga segítette a munkát.

– Hogyan teltek a napok a táborban?

– A programok hétfőtől péntekig 8 órakor kezdődtek és 16 óráig tartottak. Az érdeklődő fiatalok minden nap kaptak bőséges tízórait, ebédet és uzsonnát, amit jó étvággyal fogyasztottak el tanéttermünkben, egy gyorsétkezdében vagy éppen egy üzemlátogatás alkalmával.

Hétfő reggel a balesetvédelmi oktatás után bemutattuk a táborozóknak iskolánkat, röviden ismertettük az itt folyó oktató-nevelő munkát. A tízórai után, a gyermekeket két csoportra osztottuk a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Az első csoport a sütőipari tanműhellyel ismerkedhetett meg. Itt bemutattuk számukra a sütőipari eszközöket, berendezéseket, megismerhették a gépek működését és műhelymunka is folyt a foglalkozás során. Linzert készítettek, díszítettek melyet nagy lelkesedéssel formáztak, szaggattak, töltöttek. Ezek után, az iskola élelmiszerlaborjában megismerkedhettetek az alapvető laboratóriumi eszközökkel, mértékegységváltás eszközeinek használatával, az élesztő gyakorlati jelentőségével. A másik csoport az élelmiszerműhelyben sajtkészítéssel és túrófelhasználással foglalkozott. Készítettek zöldfűszeres és fokhagymás friss sajtot, túró rudit, aszaltak almát, készítettek csokis banánt és még sok ínycsiklandó falatokat. Aki délelőtt az első helyszínen volt, az délután a másik helyszínen folytatta a tevékenységeket. A nap uzsonnával zárult, a készített ételek elfogyasztásával és egyéb finom falatokkal.

– Úgy tudom, iskolán kívüli elfoglaltságok is szerepeltek a programban. Merre jártak a gyerekekkel?    

– A pályaválasztás előtt álló fiatalok nagyon sok helyszínen jártak iskolán kívül is. Kedden, a délelőtt folyamán, egy tejelő szarvasmarha-állományt látogattunk meg. A Csehi sajtműhelyben a tejfeldolgozással ismerkedhettek meg a fiatalok. A házigazda bemutatta a telepet, a sajt-, túró- és vajkészítést. Ezeket a munkafolyamatokat a gyerekek nemcsak megtekinthették, hanem lehetőség volt arra is, hogy saját kezűleg, a gazdaasszony irányításával végezzék a megfelelő műveleteket. Az elkészített termékeket a látogatás végén jó étvággyal fogyasztották el a diákok. Délután Sümegre látogattunk, ahol a húsmarhatartás és brojlercsirketartás rejtelmeibe pillanthattak be a gyerekek. A szakma iránt érdeklődőknek felbecsülhetetlen tapasztalatokat nyújtott ez az utazás. Szerdán és csütörtökön délelőtt két csoport felváltva a Ricsi Cukrászdában és Tóthné Radics Hajnalkánál tevékenykedett. A gyerekek a cukrászdában megismerkedhettek a cukrászüzem eszközeivel, gépeivel, az aprósütemények gyártásával. A táborozók táblás csokoládét készítettek és díszítettek, valamint nyalókát és egyéb finomságokat gyártottak. Tóthné Radics Hajnalkánál pedig lekvárt főztek és gyógynövényes krémeket állítottak elő. A délután folyamán, körözöttet, palacsintát, aprósüteményeket és muffint készítettek a fiatalok, melyeket  uzsonnára elfogyasztottak. A csütörtök délután a tangazdaságba mentünk, ahol a baromfi- és juhtartással ismerkedtek a gyerekek, majd a Bőhm Lovasudvarban a lótartás több módszerét is megismerhették.  Pénteken egy pálinkafőzdében voltunk, kirándultunk a cseszneki várhoz és voltunk Zircen a Természettudományi Múzeumban is. Kirándulásunk utolsó állomása a bakonybéli monostor gyógy- és fűszerkertje, valamint gyümölcsöse volt. Itt a termelt javak feldolgozását is megmutatták nekünk. Ezt követően a monostor külső kertjében tartottuk meg a programhét zárását.

A résztvevő diákok a hét folyamán betekinthettek az üzemekben folyó munkafolyamatokba, megismerhették a különböző technológiákat, beszélgethettek az ott dolgozó emberekkel.

– Összegzésként mit mondana, visszatekintve a tartalmas programokkal teli hétre?  

– Elsőként köszönettel tartozunk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamrának és iskolánk dolgozóinak, hogy lebonyolíthattuk e nagyszerű, tartalommal teli pályaorientációs hetet. Meggyőződésünk, hogy a tanulás mellett jutott idő szórakozásra és a gyerekek életre szóló élményekkel lettek gazdagabbak. Nem utolsósorban reméljük, hogy a pályaválasztáskor a többségük iskolánkat választja és nálunk tanul tovább.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!