Hazalátogatott a krakkói főkonzul

938
Fotó: HuHa

Dr. Gerencsér Tibor, a pápai származású krakkói főkonzul tett látogatást ma dr. Áldozó Tamás polgármesternél a Városházán. A diplomata múlt év szeptemberében került a Krakkói Főkonzulátus élére, a napokban töltött szabadsága idején hazalátogatott és pápai tartózkodásának programjába beillesztette a városvezetővel való találkozást is.

A kedélyes hangulatú egyeztetésen részt vett Boros Katalin, az önkormányzat külkapcsolati referense is, a találkozón felmerült kérdésekről, ötletekről dr. Áldozó Tamás tájékoztatta a Médiacentrumot. Felidézte, a főkonzul már kinevezése előtt is szívén viselte a Pápa-Gorlice testvérvárosi kapcsolatot, hiszen 2017-ben, amikor Rafal Kukla, lengyelországi testvérvárosunk polgármestere mondott beszédet az október 23-ai városi megemlékezésen, ő segített a tolmácsolásban. Az azóta eltelt időben a diplomata és a lengyelországi városvezető között tovább erősödött a jó kapcsolat.

A mai pápai tanácskozáson arról egyeztettek, hogy milyen eszközökkel lehet a Pápa és Gorlice közötti testvérvárosi kapcsolatot erősíteni, de szó esett a gazdasági kapcsolatok lehetőségeiről is. Dr. Áldozó Tamás emlékeztetett, a pandémia átalakította a testvérvárosi kapcsolatokat is, hiszen másfél éve nem történhetett semmi e téren, ez viszont az újragondolásra is lehetőséget adott.

– A tradicionális időpontok, évfordulók változatlanul megvannak, ezekre kölcsönösen meghívjuk egymást, és voltak fiatalokat, sportolókat érintő kezdeményezések, de szeretnénk ezen továbblépni. Ennek egyik útja az oktatási intézmények közötti kapcsolatépítés lehet, a másik pedig egy civil kör, közösség létrehozása. Azt szeretnénk, ha azok, akiknek itt Pápán bármilyen közük van Lengyelországhoz, akár köztünk élő lengyelek vagy lengyel származásúak, vagy egyszerűen nyitottak egy lengyel-magyar együttműködésre, alkossanak egy laza közösséget, mert ezen a bázison keresztül is lehetne előrelépni Gorlicében a magyar kapcsolatok iránt nyitott polgárokkal.

A polgármester kiemelte, dr. Gerencsér Tibor nemcsak nyitott a két város közötti kapcsolat erősítése iránt, de kezdeményezője is az ügynek, többek között azért, mert hisz a Pápa és Gorlice közötti partnerségben, másrészt mert pápai.

– Azt látjuk, hogy számíthatunk a főkonzul támogatására – fogalmazott.

Dr. Gerencsér Tibor – bár élete, munkája messze sodorta szülővárosától -, nem szakadt el Pápától, a mai találkozón is nyilvánvaló volt, hogy nagyon pontos ismeretei vannak városunk életéről, fejlődéséről. Mint megtudtuk, rendszeresen figyeli a helyi sajtót, amelynek híradásaiból folyamatosan tájékozódik a pápai eseményekről.

A járványhelyzet szülte hosszú kihagyás után egyébként a közeli jövőben újra személyes találkozások következhetnek Pápa és Gorlice kapcsolatában, a lengyel település vezetése a Gorlicei Napokra várja a pápai delegációt július végén, városunk pedig a szeptemberi borfesztiválra hívja a gorliceieket.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!