Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A testvérféltékenységről a Szülők Akadémiáján

Babos Petra | 2021.07.15.

Gál Orsolya pszichológus tartott előadást „De az enyém! Mert őt jobban szeretitek” címmel ma délután a testvérféltékenységről és a testvérek közötti viszályok viharos napjairól a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pápai Tagintézményében. A rendezvény a Szülők Akadémiája programsorozat keretében valósult meg.

– A testvérféltékenység minden esetben létezik, kérdés, hogy mennyire és milyen formában tör felszínre, illetve hogy a szülők hogyan a tudják ezt úgy kezelni, hogy ne állandó feszültségforrás legyen a testvérek között – szögezte le előadása elején Gál Orsolya, aki kiemelte, a gyermekek személyisége fontos tényező, hiszen lehet, hogy korban passzolnak egymáshoz, ám személyiségben teljesen mások a gyermekeink.

Gál Orsolya a Médiacentrum kérdésére elmondta, amikor megérkezik a kisbaba a családba, a nagyobb gyermek trónfosztottnak érzi magát, hiszen elesik attól a figyelemtől, törődéstől és állandó odafigyeléstől, amit addig megszokott.

– Az egykék osztatlan figyelmet élveznek, ám a testvérek számának növekedésével ez a figyelem osztódik, mindenkinek egy kicsit kevesebb jut. Úgymond elő kell készíteni a kicsi érkezését, vagyis el kell neki mondani, hogy a tesó pici lesz, nem tudunk majd annyit pihenni éjjelenként. Az elsődleges gond, hogy a nagyobb gyermek azt hiszi, hogy a tesó érkezésével egy játszótársat kap majd, de addig még nagyon sok időnek kell eltelnie – árulta el Gál Orsolya.

Az előadó hangsúlyozta, a testvérféltékenységnek vannak árnyoldalai, de sok pozitív hatása is. A legnagyobb dolog, amit egy gyermeknek adhatunk az a testvér, mert vele tapasztalhatja meg azt, hogy hogyan kell egy kapcsolatban együttműködni.

Gál Orsolya előadásában kitért még arra, hogy ne akarjuk ugyanazt adni a gyermekeinknek, azt adjuk mindegyiküknek, ami az ő igényük. Sose hasonlítgassuk őket egymáshoz, ez fokozza a feszültséget köztük. Engedjük, hogy kimondják azt, amit valóban éreznek. A közös családi programokat nem kell erőltetni, mindenki csinálja azt, amit szeretne.

Az előadó olyan hasznos tanácsokkal, ötletekkel látta el a megjelenteket, amelyek elősegítik az otthoni harmónia, egyensúly megteremtését.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: