Megkezdődött az építkezés a Szabó Dezső utcában

567
Fotó: HuHa

A múlt heti munkaterület-átadást követően megkezdődött az útrekonstrukció a Szabó Dezső utcában. Az 1200 méter hosszú felsővárosi utca megújítására az Iparterületek fejlesztése a Felsővárosban című európai uniós projekt adott lehetőséget, az önkormányzat a TOP pályázatán 602.918.810 forint támogatást nyert el a beruházás megvalósításához.

A közbeszerzési eljáráson a Swietelsky Kft. nyerte el a kivitelezés jogát 834 millió forintos vállalkozói díjjal. Az elnyert támogatási összegből 542.280.000 forint fordítható az építési munkákra, így 292 millió forint önerőt kellett vállalnia az önkormányzatnak a fejlesztéshez. Erre a többletforrás igényre a város ráemelési kérelmet fog benyújtani az irányító hatósághoz.

Jelenleg a lakott területi szakaszon zajlanak az útépítés előkészítési munkálatai. Az utca első szakaszán a jobbra ívelő kanyarnál új nyomvonalon építik meg az utcát, ehhez a Tapolca-meder mellett tisztítják ki a területet. Az építők ezekben a napokban kivágják az ott található fákat, bokrokat, hogy aztán közvetlenül a meder mellett, azzal párhuzamosan építsék meg az új útpályát. Feladatuk a Tapolca medrének kitisztítása is, hiszen ez lesz a csapadékvíz-elvezetője az utcának. A növényzet eltávolítását követően leszedik a humuszréteget a területről, kialakítják a nyomvonalat és megkezdik az alépítmény készítését. Ezzel párhuzamosan a következő hetekben a meglévő aszfaltos utat felmarják, hiszen ezt a mart aszfaltot fogják beépíteni az új nyomvonal alépítményébe – tudtuk meg Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezetőtől.

A munkálatok elvégzésére négy hónap áll rendelkezésre, a beruházást a szakemberek négy szakaszra osztották: mintegy 500 méter hosszan a lakott területi szakaszon nyomvonal korrekcióval új utat építenek, a lakott területen kívüli 250 méteres ipari területen kiszélesítik és megerősítik a meglévő utat, a külterületi szakaszon új pályaszerkezet építésével, részben módosított nyomvonalon építik meg a 420 méteres szakaszt és kialakítják a 83-as számú főúthoz kapcsolódó csomóponti szakaszt.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!