Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A pápai repteret is érinti a ma aláírt magyar-amerikai együttműködés (Cikkünket frissítettük)

Huszár Hajnal | 2021.07.16.

Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között hatályban lévő Védelmi Együttműködési Megállapodás keretében, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist és MH Pápa Bázisrepülőteret érintő Végrehajtási Megállapodásokat írtak alá ma délben a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

A dokumentumokat Dr. Babos Tibor ezredes a Magyar-Amerikai Védelmi Együttműködési Megállapodás végrehajtási megbízotti feladatokért felelős miniszteri biztosa, valamint Charles R. Miller vezérőrnagy, végrehajtási megbízott az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának tervezés, politika, stratégia és képességek igazgatója írta alá.

Az ünnepi eseményen jelent volt dr. Áldozó Tamás polgármester és Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka is.

A városvezetőtől megtudtuk, a megállapodások a kecskeméti és pápai repülőteret érintik, mindkét helyszínen nagy beruházások következnek amerikai forrásból, melyek a repülőterek képességeit növelik. Ezek részleteiről elmondta, Kecskeméten például az üzemanyag-tároló kapacitást növelik jelentősen, Pápán pedig egy raktárbázist alakítanak ki a repülést támogató eszközök tárolására. A városvezető úgy látja, ezek a beruházások a pápai reptér felértékelődését eredményezik.

– Pápa egy olyan érdekes hely lesz, ahol mindenféle fejlesztés lesz: lesz, amit az Amerikai Egyesült Államok hajt végre, lesz, amit a Magyar Kormány, de vannak NATO-s beruházások és ezen túl olyanok is, melyeket a tizenkét nemzet együttműködésén alapuló SAC-program keretében végeznek el.

Arra a kérdésre, hogy az újabb katonai célú fejlesztések befolyásolhatják-e a pápai repülőtér kettős hasznosításának megvalósulását, a városvezető úgy válaszolt, meglátása szerint nem.

– A Magyar Kormány álláspontja szerint nem befolyásolja, a pápai repülőtér kettős hasznosítása továbbra is nyitott kérdés, és abban az esetben, ha megfelelő igény és beruházói szándék jelentkezik, meggyőződésem, hogy azt a katonai szempontok figyelembe vételével kezelni fogja a kormányzat – fogalmazott.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: