Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Megkezdődött a Haydn Fesztivál

Pintér-Papp Eszter | 2021.07.16.

Nem sokkal ezelőtt kezdődött az Esterházy-kastély udvarán a XXIV. Haydn Fesztivál nyitókoncertje. Szokolay Ádám Junior Príma-díjas zongorista és a Budapesti Vonósok koncertjére sokan ellátogattak a csodálatos atmoszférájú kastélyudvarba, mely korábban már számos zenei program helyszíne volt.

A rendezvényen megjelenteket elsőként Boros Katalin, Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte, ismertetve a hétvége további programjait. Beczner Barbara, a Budapesti Vonósok zenekari menedzsere köszöntőjében elmondta, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar először 1995-ben rendezte meg a Haydn Fesztivált Fertődön, az Esterházy-kastélyban. Céljuk az volt, hogy az akkor még felújítás előtt álló kastélyt megtöltsék élettel, zenével. Most, 23 év után úgy döntöttek, hogy új helyszínre költözik a nagy múltú rendezvény és a pápai Esterházy-kastélyban rendezik meg a fesztivált. Mint mondta, ebben a kastélyban Haydn nem járt, de most a zenéjét elhozták ide.

Dr. Jádi Németh Andrea, a Budapesti Vonósok Alapítvány kuratóriumi elnöke arról szólt, hogy fantasztikus érzés az, hogy hosszú bezártság után a zenekar egy fesztiválra készülhet és ezt a fesztivált elhozhatták ebbe a csodálatos városba. Széll György világhírű karmester gondolatait idézve úgy fogalmazott, a művészet valójában arról szól, amikor az ember a szívével is gondolkodik és a fejével is érez.    

 A hangversenyen elsőként – a Haydn Fesztiválok hagyományaihoz hűen – a fesztivál sorszámának megfelelő Haydn-szimfónia hangzik el. A 24. szimfónia 1764-ben Fényes Miklós herceg számára készült. A vonósokhoz oboák és kürtök társulnak, a lassú tétel gyönyörű fuvolaszólóval ajándékozza meg hallgatóit. A ma este elhangzó második zenemű Dvořák Vonósszerenádja. A szerenád a romantika korában a hangversenytermek virtuóz koncertdarabja lett, a közönség rajongott a bravúros előadókért. Dvořáknak 12 nap elég volt, hogy megírja máig egyik legnépszerűbb kompozícióját. Az öttételes zeneműből árad az életerő, a csillogás mellett a meghitt, gyengéd hangulat vagy a borongós nosztalgia sem hiányzik ebből a szerenádból.

A hangverseny második felében Haydn D-dúr zongoraversenyét hallhatja a közönség. Az 1784-ben írt zongoraverseny a szerző első nyomtatásban megjelent versenyműve. Emellett első abban is, hogy már nem csembalóra, hanem kifejezetten pianofortéra íródott.

Szokolay Ádám, aki zenész családban nőtt fel és kisgyermekkorában, édesanyja irányításával kezdett el zongorázni, a hangversenyt megelőzően a Médiacentrum kérdésére elmondta, 12 éves kora körül egy koncerten már játszott együtt a Budapesti Vonósokkal. Az is egy szabadtéri koncert volt, a Vajdahunyad várának kertjében. Ezért nagyon örül annak, hogy most újra összejöhettek és együtt zenélhetnek. A fiatal zeneművész, akitől megtudtuk, hogy nagyon szeret szabadtéren játszani, arról is szólt, hogy a koronavírus-járvány első hulláma után már volt egy időszak, amikor hosszas kihagyás után újra lehetett rendezvényeket tartani. Akkor úgy érezte, mintha valami feltörő erő felszabadította volna a közönséget. – Mélyen hiszem, hogy az online világ, az online koncertek soha nem helyettesíthetik az élő koncerteket. Az élő zene mindig olyan erős kapcsolat a közönség és a zenész között, hogy azt nem lehet pótolni – hangsúlyozta Szokolay Ádám, aki azt is elárulta, hogy először jár Pápán, de a próba előtt volt lehetősége kicsit körülnézni a belvárosban. – Nagyon szimpatikus nekem ez a hely, a sok-sok pici étterem, a város nyugalmas atmoszférája, és benne a kastély pedig egy fénypont az egész a közepén – mondta mosolyogva Szokolay Ádám.

A Haydn Fesztivál következő rendezvénye holnap 20 órakor Harcsa Veronika és a Budapesti Vonósok koncertje lesz a zsinagógában. A rendezvényre a belépés ingyenes.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: