Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ahol a klasszikus zene és a jazz összeér – Harcsa Veronika koncertje

Babos Petra | 2021.07.17.

A XXIV. Haydn Fesztivál második napján, ma este a csodálatos hangú Harcsa Veronika és a Budapesti Vonósok varázsolták el a kiváló akusztikájú zsinagógában összegyűlt nagyszámú közönséget.

A rendezvényen megjelenteket Beczner Barbara, a Budapesti Vonósok zenekari menedzsere köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy sokan ellátogattak a koncertre.

Harcsa Veronika az egyik legsikeresebb hazai jazzénekes. Európa-szerte koncertezik, sorra jelennek meg lemezei. Fő együttese a Gyémánt Bálint gitárossal alkotott duó. A jazzen kívül más műfajokkal is szívesen foglalkozik, komolyzenei fellépéseket is vállal. A Budapesti Vonósokkal közös műsora különleges összeállítás a XX. század húszas-harmincas éveiből, ahol a klasszikus zene és a jazz összeér.

A koncert előtt Harcsa Veronika a Médiacentrum kérdésére elmondta, a járványhelyzet idején nem tudtak koncertezni, ám voltak online hangversenyek és készültek lemezfelvételek is. Igyekezett az idejét úgy eltölteni, hogy az hasznos legyen, olyan anyagokat tanult, amelyek időigényesek, s nem biztos, hogy egy turnéidőszak alatt megszülethettek volna.

– Úgy gondolom, a zenészeket különösen érzékenyen érintette az elmúlt másfél év. Ugyanakkor most van az első egy-két hét, amikor újra bele tudtuk lendülni a munkába, s koncertezhetünk. Nagyon örülök, hogy ma este itt lehetek Pápán, ebben a gyönyörű zsinagógában – mondta a fiatal művésznő, aki hozzátette, a Budapesti Vonósokkal ez a harmadik közös fellépése.

– Eddig csak Budapesten játszottunk együtt, ezért különösen nagy öröm, hogy most Pápán, egy különleges helyszínen játszhatunk. Fontos számomra a klasszikus zene, bár én jazzt tanultam, de ettől függetlenül gyermekkorom óta sokat hallgatok komolyzenét, s szeretem, fontos számomra. Egyre többször fordul elő, hogy együtt dolgozhatok klasszikus zenészekkel, tipikusan olyan repertoárokat adunk elő, amelyek összekapcsolják a klasszikus zenét a jazzel. Így történik ez ma este is – tudtuk meg Harcsa Veronikától, aki hozzáfűzte, rá elsősorban a XX. század elején alkotó Ravel és Debussy volt nagy hatással. Ők sok jazz-zenészt megihletnek, hiszen az ő harmóniaviláguk modern és nagyon XX. századi, valamint rengeteg olyan elemet tartalmaznak, amelyeket utánuk a jazz magáévá tett.

Az est során felcsendült Ravel három dalból álló ciklusa, a Don Quijote Dulcineához. Ez a zeneszerző utolsó műve, mégis erőteljes, megdöbbentően friss szellemű zenemű.  Bohuslav Martinů Saltimbanques-ja – Akrobaták – utolsó a három Apollinaire-versre írt ciklusból. George Gershwin nem hiányozhatott az estről, hiszen egész életében a jazz és a klasszikus zene egyesítésén dolgozott. Edward Kennedy „Duke” Ellington egy szerzeménye is szerepet az est programjában. Duke Ellington Bárok, klubok ragtime-zongoristájaként kezdett, később a világ legnagyobb színpadai és lemezkiadói versenyeztek érte. Big bandje csaknem 50 éven át működött, a rock and roll korszakát is túlélve.

A közönség a hangversenyt vastapssal jutalmazta.

A XXIV. Haydn Fesztivál következő rendezvénye holnap lesz. A nap folyamán több csoportban rendhagyó tárlatvezetésen vehetnek részt azok, akik előre regisztráltak. A fesztivált a 19 órakor kezdődő Táncok Estéje zárja, jó idő esetén az Esterházy-kastély udvarán, eső esetén a Jókai Mór Művelődési Központ színházépületében. A hangversenyre a belépés ingyenes.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: