Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Haydn zenéje kísérte a kastély látogatóit

Pintér-Papp Eszter | 2021.07.18.

„Idén nagy örömünkre kedves látogatóinkkal együtt egy rendkívüli vendéget is fogadhatunk. Maga Joseph Haydn jött el hozzánk Pápára, kamarazenéje betölti a kastély termeit. A Budapesti Vonósok Kamarazenekar zenészeinek közreműködésével a 18. század főúri világába invitáljuk Önöket!” – e szavakkal köszöntötték ma délután az Esterházy-kastélyban a XXIV. Haydn Fesztivál keretei közt rendezett különleges zenés tárlatvezetésre érkezőket.

A kastély főúri enteriőrjének hat termében a Budapesti Vonósok csodálatos zeneművekkel kápráztatták el a látogatókat, akik a tárlatvezetők tolmácsolásában rövid ismertetőt is hallhattak a szerzeményekről.

A kápolnában például Haydn Krisztus utolsó hét szava a keresztfán című művének 1. tétele hangzott fel.  Krisztus utolsó hét szavát a szent hagyomány a négy evangélium összegzésével állította össze. A hét szonátában a szöveg Haydn szavai szerint „pusztán hangszeres zenében ölt tartalmának megfelelő, kifejező formát, éspedig oly módon, hogy a legjáratlanabb lélekben is mély benyomást kelt” – hallhattuk a magyarázatot.

A Nádor teremben Haydn D-dúr „Kaiser” vonósnégyesének egy részletét hallhatták a látogatók. Bécsi uralkodói körökből 1796-97-ben érkezett a megrendelés a szerzőhöz egy császári himnusz komponálására, amely az angol himnuszhoz hasonló, és megnyerheti a csatát a francia forradalom indulója, az akkor néhány éves La Marseillaise ellen.  A dallamot II. Ferenc császár születésnapjára nyomtatásban küldték szét az egész birodalomba. Később Ausztria és Németország is nemzeti himnuszává tette, Haydn pedig még abban az évben egyik vonósnégyesének lassú tételében variációkat írt hozzá – mondta a tárlatvezető.

Mindezek mellett a Zöld szalonban, a Vörös szalonban, a nagy ebédlőben és a marionett öltözőben is találkozhattak a látogatók a Budapesti Vonósokkal.

Kereszt Józsefné már többször járt tárlatvezetésen az Esterházy-kastélyban, de most, ezen a zenés tárlatvezetésen minden eddiginél különlegesebb élményben volt része. Mint mondta, a ma délutáni program mellett a pénteki és a szombati koncerten is részt vett. A tárlatvezetés után személyesen is gratulált és köszönetet mondott a zenészeknek. A Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének vezetőségi tagjaként külön öröm számára, hogy dr. Áldozó Tamás polgármester felajánlásának köszönhetően az egyesület több mint 70 tagja vehetett részt ezen a programon.

Két tárlat közt arra is volt lehetőségünk, hogy Pilz János hegedűművésszel, a Budapesti Vonósok koncertmesterével beszélgessünk. A tárlatvezetések kapcsán úgy fogalmazott, ilyenkor mindig van egy olyan közvetlenség a közönséggel, amely még egy igazi koncertteremben sincs meg. A koncertteremben van egy kis távolság a zenészek és a közönség között, ez azonban itt nem volt meg. Ide eljöttek az érdeklődők, rácsodálkoztak az élményre, s mivel ott álltak a zenészektől egy-másfél méterre, sokkal közvetlenebb volt a kapcsolat, az interakció. Előfordult, hogy a látogatók szóltak a zenekar tagjaihoz, gratuláltak a koncertekhez, egyszóval egy hagyományos koncerttel összehasonlítva, sokkal személyesebb hangulatban teltek ezek a tárlatvezetések. – Emellett az is fontos, hogy mi itt kamarazenéket játszunk, amelyek ezekben a termekben igazán szépen szólnak. Az, hogy itt nem kell nagy zenekari hangzást elérni, hanem valóban kamarazenélhetünk, nekünk, akik vonósjátékosok vagyunk, külön öröm – mondta búcsúzóul Pilz János.

A XXIV. Haydn Fesztivál zárórendezvénye a ma 20 órakor kezdődő Táncok estéje lesz. A koncert helyszíne a Jókai Mór Művelődési Központ színházépülete.        





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: