Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Haydn vendégeskedett Pápán

Pintér-Papp Eszter | 2021.07.21.

Egy világhírű zenekar, csodálatos zenei élmény, varázslatos helyszínek, változatos programok, több száz érdeklődő és szeszélyes időjárás. Röviden így foglalhatnánk össze a XXIV. Haydn Fesztivál három napját. Boros Katalint, a Pápai Platán Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjét arra kértük, értékelje a fesztiválhétvégét

– Mindenképpen izgalommal vártuk ezt a hétvégét, hiszen már a 24-es szám is mutatja, hogy egy nagy múltú, hagyományokban gazdag rendezvény házigazdája lehetett Pápa város és az Esterházy-kastély. A nyár egyik legrangosabb komolyzenei rendezvénye a Budapesti Vonósok Haydn Fesztiválja, ami kedvező fogadtatásra talált a pápai közönség körében is. Úgy gondolom, jól debütáltunk, jól sikerültek a programok, a résztvevőktől pozitív visszajelzések érkeztek. A közönség érezte és értékelte, hogy különleges élményekben lehetett része, különleges koncerteket hallhatott, hiszen mindhárom napon valami mást, valami rendkívüli élményt tudtunk nyújtani az érdeklődőknek a Budapesti Vonósokkal együttműködve. Hálás vagyok a kamarazenekarnak azért, hogy bíztak bennünk és úgy döntöttek, hogy velünk rendezik meg a XXIV. Haydn Fesztivált. Azért pedig különösen is hálás vagyok, hogy ennyire változatos programot állítottak össze, mellyel azoknak is kedvet csináltak egy ilyen zenei eseményre, akik még nem jártak komolyzenei rendezvényen. 

– A hétvége programjai közül az egyik legkülönlegesebb a rendhagyó, zenés tárlatvezetés volt. Milyen visszajelzések érkeztek a látogatóktól?

– A vendégeinknek nagyon tetszett ez a program és nagyon nagy volt az érdeklődés. Eredetileg 20 fős csoportokat terveztem, végül szinte valamennyi tárlatvezetésen 30 látogató vett részt, ráadásul az előzetesen meghirdetetthez képest plusz egy időpontot is be kellett iktatnunk, olyan sok előzetes regisztráció érkezett. A zenés tárlatvezetés egyébként nem a mi ötletünk volt, a Budapesti Vonósok részéről érkezett a kezdeményezés. A zenekar változatosan és sokszínűen állította össze az egyes termekben felcsendülő zeneműveket és a látogatóinkat szinte kivétel nélkül lenyűgözte mindaz, amit ezen a napon az Esterházy-kastélyban láttak és hallottak. 

– Nem volt könnyű dolga a szervezőknek, hiszen a hétvége során az időjárás kifejezetten szeszélyes arcát mutatta. Hogyan sikerült áthidalni ezeket a nehézségeket?

– Rendkívül nagy kihívás volt ez, azonban így szinte a teljes rendelkezésünkre álló infrastruktúrát megmutathattuk, hiszen a kastély udvara után a Zsinagóga, a kastély termei, majd a színházépület is belépett a helyszínek sorába. Azt azonban mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy a kollégák fantasztikus teljesítménye nélkül mindez nem sikerülhetett volna. A műszak fantasztikus egységben dolgozott, mindenki tudta a feladatát és a legapróbb részletekre is figyeltek. Vasárnap pedig, amikor gyorsan kellett átköltözni a színházterembe, gyakorlatilag alig két óra alatt végeztek el egy olyan feladatot, amire normál esetben ennél sokkal több időre van szükség. Nekik köszönhetően ezt a koncertet sem kellett lemondanunk, így azok, akik eljöttek a színházépületbe, láthatták, hogy milyen fantasztikus program lehet a zene és a tánc együtt. 

– Pilz Jánossal, a Budapesti Vonósok koncertmesterével vasárnap délután beszélgettünk. Ő akkor megerősítette azt, amit a koncert előzetesében is mondott, hogy reméli, ez az együttműködés a zenekar és az Esterházy-kastély közt nem egy alkalomra szól. Ön hogy látja mindezt?

– Nagyon örülnék annak, ha ez az együttműködés folytatódhatna. Bízom abban, hogy ezt a zenekar is így látja.  Az biztos, hogy nagyon elégedettek voltak a pápai közönséggel és a közönség tetszését is elnyerte a fesztivál. Mi szeretettel várjuk vissza a Budapest Vonósokat, hiszen most már ők is egy kicsit pápaiak lettek. 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: