Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A kerékpáros közlekedést népszerűsítették (x)

Huszár Hajnal | 2021.07.23.

Városi kerékpártúrán népszerűsítette az önkormányzat a kerékpáros közlekedést csütörtökön kora este. A több tucat biciklis részvételével zajló program a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című európai uniós projekt szemléletformáló tevékenységei közé tartozott. Az augusztus végén záruló, 500 millió forint támogatással megvalósuló beruházássorozat egyfajta zárórendezvénye is volt a túra.

A lelkes kerékpárosok a Városi Sportcsarnok előtt gyülekeztek, ahol dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket. Emlékeztetett, ebben a projektben gyalogos-átkelőhelyek, településkapuk, lámpás kereszteződés és körforgalom épült, ezeken túl pedig kerékpárutat épített és újított meg a város. Hozzátette, nemcsak városunkban, hanem a régióban és az egész ország területén cél a megfelelő közlekedési infrastruktúra kiépítése a kerékpárosok számára, a kormány az ilyen célú fejlesztésekre több milliárd forintot kíván fordítani. A politikus arra bíztatta a pápaiakat, hogy autó helyett közlekedjenek biciklivel.

– Ha biztonságos kerékpárutak épülnek és a kerékpározás kultúráját megtartjuk, akkor számíthatunk arra, hogy sokan áttérnek a biciklis közlekedésre, melynek számos előnye van – fogalmazott.

Dr. Áldozó Tamás polgármester ezt kiegészítve arról szólt, hogy az önkormányzat további kerékpárút-fejlesztéseket is végez, napokon belül megkezdődik a Vajda Péter lakótelepre vezető kerékpárút építése, valamint a Csóka és az Igal közötti bicikliút szakaszos felújítása. Arról is szólt, hogy a városban hamarosan egy pumpapálya is épül, ami a kerékpársport egy extrém ága, és nem városi beruházás keretében, de már tervezik a tapolcafői kerékpárút folytatásának megépítését is.

– Mind a kormány, mind az önkormányzat érti az idők szavát és a kerékpárutak építését pályázati lehetőségek támogatják – mondta.

A biztonságos kerékpáros közlekedés nem csupán a közlekedési infrastruktúrán múlik, hanem a közlekedés szabályainak betartásán is, éppen ezért a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai a legfontosabb kerékpáros szabályokra emlékeztették a túrán résztvevőket. Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója a kerékpár kötelező tartozékaira hívta fel a figyelmet és szólt arról, hogy a bicikliseknek a kerékpárúton kell közlekedniük, ha van a közelükben kiépített kerékpárút. Kiemelte a járdán való kerékpározásra vonatkozó tiltást és azt, hogy az úttesten való áthaladáskor, a gyalogos-átkelőnél a bicikliseknek le kell szállniuk és áttolni a kerékpárt. Derczó Zoltán rendőr százados, a Pápai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője a leggyakoribb kerékpáros szabálysértéseket sorolta tájékoztatójában. Mint mondta, a legjellemzőbb, hogy az elsőbbségi szabályokat nem tartják be a biciklisek, de sokszor megsértik a kanyarodási szabályokat és jellemző probléma Pápán a járdán történő biciklizés is. Szólt arról is, a hatályos jogszabályok nem tiltják az alkoholfogyasztást kerékpározás előtt, de a KRESZ kimondja, hogy csak biztonságos járművezetésre alkalmas állapotban lehet kerékpározni. 

Derczó Zoltán rendőr százados, a Pápai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője

– Az idei év első felében a pápai kapitányság illetékességi területén 178 közúti baleset történt, ebből 11 esetben volt érintett kerékpáros, akik közülük 7 személy okozója is volt a balesetnek – mondta el a baleseti adatokat a százados. Hangsúlyozta, a kerékpározás veszélyes üzem, hiszen a biciklist nem védi kocsiszekrény, mint az autónál, ezért a kerékpárosoknak igen nagy felelősségük van saját testi épségük megvédésben, ennek pedig egyik alapja a szabályos közlekedés.

A köszöntőket és jótanácsokat követően a kis csapat két kerékre pattant és egy 4 kilométeres városi túrára indult. A sportcsarnoktól a Várkert és Szent István úti kerékpárúton – ez utóbbi újult meg a projekt keretében – haladtak végig, majd a Vaszari úton kerekeztek tovább, ahonnan a Gém utcán, a Terv utcán kijelölt új kerékpáros nyomvonalon végigbiciklizve a Schwenczel-rétre jutottak. Itt a Pápai Vízmű várta a bicajosokat, friss pápai ivóvízzel kínálva őket. Egy rövid pihenő után a túra résztvevői visszatértek az új kerékpáros nyomra és a Rét utca-Téglagyári út útvonalon érték el az új körforgalmat, s haladtak vissza a Városi Sportcsarnokhoz. 

Császárné Elek Veronika, aki maga is részt vett a túrán, érdeklődésünkre elmondta, számára a kerékpáros közlekedés mindennapos, szinte mindig ezzel jár munkába. Üdvözölte, hogy az önkormányzat elkötelezett a kerékpárutak építésében, hiszen ott vannak a legnagyobb biztonságban a biciklisek. Hozzátette, megelőzési munkája során minden korosztály számára tart előadásokat a kerékpáros közlekedés szabályairól és arra bíztatja a gyermekeket és felnőtteket, hogy közlekedjenek biciklivel.

Hencz Károly, a túra egyik résztvevője szintén rendszeresen közlekedik kerékpárral. Mint mondta, akár 10 kilométert is biciklizik a városban egy nap, ahol van, ott kerékpárúton halad és nagyon örül, hogy egyre több ilyen út van Pápán. Meglátása szerint az autósok nem mindig figyelnek a biciklisekre, sokszor túl közel haladnak el mellettük előzéskor, ami veszélyes lehet. Az idős úr kortársait is kerékpározásra bíztatta, hiszen mint mondta, ez segít fittnek, egészségesnek maradni. Nagy Szabolcs ugyancsak rendszeresen biciklizik. Szívesen közlekedik a városban is kétkerekű járművével, hiszen sokszor gyorsabb ezzel haladni, mint autóval, ráadásul így a környezetet is kíméli. A városi bicajozás mellett biciklitúrázni is jár családjával, ami meglátása szerint sokat hozzátesz egészségének megőrzéséhez. Ő a gyermekkori kerékpározás után sokáig nem használta a biciklit, az elmúlt években viszont ismét gyakran pattan két kerékre, városi közlekedési tapasztalatai alapján pedig azóta autóvezetőként is sokkal jobban figyel a kerékpárosokra. Ő is azt javasolta, aki teheti közlekedjen kerékpárral.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: