Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Lezárult a Vajda emlékprojekt

Pintér-Papp Eszter | 2021.07.23.

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet a 2020/21-es évben emlékprojektet valósított meg Vajda Péter reformkori irodalmár, természetbúvár, pedagógus, társadalomkritikus halálának 175. évfordulója jegyében. A Vajda Péter Emlékprojekt záró eseményét ma délután tartották a Gyurátz Ferenc utcai Petőfi-ház udvarán.

A megjelentek a program elején néma főhajtással emlékeztek a napokban elhunyt Kossuth-díjas operatőrre, televíziós rendezőre, szerkesztőre, Ráday Mihályra, aki több alkalommal is járt Pápán.

A rendezvényen Kerecsényi Zoltán, az egylet ügyvivője, a Vajda-emlékprojekt koordinátora összegezte az 2020-21-es évben megvalósított egyleti programokat, köztük az óvodásoknak hirdetett rajzpályázatot, az általános iskolások számára tartott honismereti, műveltségi vetélkedőt, a két egyleti ankétet és a Bakonyság-csárdapusztai Kossuth-kápolnánál tartott rendezvényt.

– Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet 2020/21-es Vajda Péter Emlékprojektje most véget ér, hisz ahogyan egy esztendővel ezelőtt is említettük, a Petőfi bicentenáriumra készülődünk, a Vajda-emlékprojekttel, Vajda Péterrel, mint előfutárral Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára kívántunk hangolódni – mondta Kerecsényi Zoltán, aki ennek jegyében bemutatta az egylet új, ideiglenes logóját is, melyben Petőfi Sándor portréja áll a középpontban.

Az ügyvivő a rendezvényen egy kezdeményezést is bejelentett: – Úgy véljük, hogy a legméltóbban úgy lehet egy irodalmár emlékét ápolni, fenntartani, ha fennmaradt műveit, verseit, gondolatait olvassuk, idézzük, és erre buzdítunk másokat is. Éppen ezért kezdeményezzük, hogy a bicentenáriumig Pápán minden hivatalos városi és intézményi eseményen, rendezvényen hangozzék el egy-egy Petőfi vers és amikor diákok jutalmazására kerül sor, Petőfi versesköteteket ajándékozzanak a tanulóknak a városvezetők és a pedagógusok.

A rendezvényen az is elhangzott, az egylet a Kossuth Szövetség megyei csoportjaként Kossuth Lajos születésének 220. évfordulójára is készül.

Dr. Áldozó Tamás polgármester, a Vajda-emlékprojekt fővédnöke úgy fogalmazott, ahogy a Kossuth-emlékév után, úgy most ismét elismerését fejezi ki a közösségnek a változatos programok szervezéséért. A Vajda-emlékprojekttel sikerült nyomot hagyni, ami lényeges a helyi gondolkodás, közösségi emlékezet szempontjából. – Fontos, hogy létrejött egy közösség, amely valóban polgári kezdeményezésre, polgári felelősségvállalással tudta végigvinni ezt a programsorozatot – mondta a városvezető.

A rendezvényen részt vett Varga Rita, Vanyola polgármestere is, aki köszönetet mondott az Elsősorban pápai Városbarát Egyletnek a Vajda-emlékprojekt megszervezéséért és reményét fejezte ki, hogy a település és az egylet közti kapcsolat megmarad.

A rendezvényen Kovácsné Vajda Edit nyugalmazott tanárnő, Vajda Péter leszármazottja Vajda Péter-emlékplakettet adott át dr. Áldozó Tamásnak, Gyarmath Anett könyvtárosnak, képzőművésznek, Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna nyugalmazott tanárnőnek, Zábrák Károlyné egyleti önkéntesnek és Varga Árpád költőnek, valamint köszönő okleveleket Varga Ritának, valamint Csorba János László és Birkásné Erdős Krisztina egyleti önkénteseknek.

A rendezvény végén dr. Áldozó Tamás, Varga Rita és Kerecsényi Zoltán koszorút helyeztek el a Petőfi-ház falán lévő emléktáblánál.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: