Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A Szent Anna-templom búcsúját ünnepelték

Babos Petra | 2021.07.25.

A Szent Anna-templom búcsúját ezen a hétvégén ünnepelik. A búcsú programja szombat este a nagyszülőkért bemutatott szentmisével kezdődött. A búcsúi nagymisét ma délelőtt tartották, amelyen Salgó Ferenc címzetes esperes, kanonok, plébániai kormányzó mondott szentbeszédet, majd megáldotta a jubiláló házaspárokat.

A búcsúi misére megtelt a templom a hívek sokaságával, hogy megemlékezzenek Jézus Krisztus nagyanyjáról, Szűz Mária édesanyjáról.

Salgó Ferenc atya szentbeszédében elmondta, Ferenc pápa július utolsó vasárnapját az idősek és a nagyszülők világnapjává tette, ezzel is ráirányítva a figyelmet, a törődést az idősekre, a nagyszülőkre.

– Az ünnep a családi életre irányítja a figyelmet, ahol a nagyszülők léte is fontos. A katolikusok mindig is tisztelték Szent Annát, Jézus Krisztus nagyanyját. Lényeges a nemzedékek kapcsolata is és a házaspárok szeretete, hűsége. Isten megáldotta Szent Anna és Szent Joachim házasságát, ám sokáig nem teljesült nagy vágyuk, a gyermekáldás. Sokat imádkoztak, végül a Jóisten megáldotta őket a Szűzanyával. Plébániánk ezért a búcsú ünnepen áldja meg a házaspárokat, hiszen a családi élet a házasságtól indul. Fontos a hitvesi hűség, ezért hálát adunk minden ünneplő házaspárnak – emelte ki az atya.

Mógor Imréné és Mógor Imre hatvanéves házasok. A Médiacentrum kérdésére elmondták, a hatvan év házasság titka a szeretetben, az elkötelezettségben és a megbecsülésben rejlik. Mint mondták, nagyon szerették és szeretik egymást a mai napig. S hogy mit javasoltak a mai fiataloknak, akik házasságkötés előtt állnak?

– Szeressék egymást és tartsanak ki egymás mellett jóban és rosszban – hangsúlyozták egyöntetűen.

Az ünnepi alkalmon adták át a Rácz Anna-oklevelet. Az elismerést idén Holczinger Sándorné kapta, aki nem tudott részt venni a szentmisén. 1942-ben Rácz Anna hagyatékában házát a plébániára hagyta, mint plébánialakot. Rá emlékezve alapították meg a Rácz Anna-oklevelet pár évvel ezelőtt. Az oklevéllel elismerik azok munkáját, akik sokat tettek a plébániáért.

Holczinger Sándorné mintegy három évtizede nagy odaadással díszíti a Szent Anna-templomot. Gondoskodik az oltárterítők, miseruhák karbantartásáról és pótlásáról. Nagyban hozzájárult a plébániatemplom belső megújulásához, megszépüléséhez. Fáradhatatlanul törekszik a templom és környékének virágokkal való díszítésére. A plébánia sokrétű karitász munkáját is hatékonyan támogatja, az ő kezdeményezésére indult el a Szent Erzsébet jótékonysági est, melynek bevételéből a szegényeket segítik. Emellett folyamatosan segít a templomba eljutatott ruha- és élelmiszeradományok kiosztásában. Mindezek alapján a Szent Anna Egyházközség Képviselő-testülete méltónak találta Holczinger Sándornénak a Rácz Anna-oklevél odaítélését.

A Szent Anna-búcsú a Szent Anna-litániával ér véget ma este.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: