Indul a felújítás a Fenyveserdő Bölcsődében

882
Fotó: HuHa

Néhány nap múlva megkezdődhet a Fenyveserdő Bölcsőde korszerűsítése és egy csoportszobával történő bővítése, a kisgyermekeket hétfőtől már más intézmények fogadják.

Az önkormányzat a projekt fizikai kivitelezéséhez kapcsolódva projektindító rendezvényre várta a szülőket és az intézményegység munkatárasait ma délután. A bölcsőde udvarán tartott programon dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető tájékoztatta a fejlesztés részleteiről az érdeklődőket.

Elhangzott, a Fenyveserdő Bölcsőde felújítására, energetikai korszerűsítésére és egy csoportszobával történő bővítésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program második körében 550 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat. Ezzel a beruházással a város harmadik bölcsődéje is megújul, így minden intézmény korszerű, mai kornak megfelelő minőségű infrastruktúrát biztosít a gyermekek ellátására.

A beruházás keretében az elnyert támogatási összegből 463 millió forint fordítható építésre, és 23 millió forintot a bölcsődével szerkezetileg egy épületben működő orvosi rendelő külső hőszigetelésére költ a város, 18 millió forintot pedig eszközbeszerzésre.

A bölcsőde megújítása tartalmazza az épület külső hőszigetelését és tetőszigetelését, az összes nyílászáró cseréjét, új, szigetelt aljzat építését és padlófűtés kialakítását, valamint napelemrendszer telepítését. Ezen túlmenően megújul a gépészeti rendszer és a villamos hálózat, közösségi teret és melegítőkonyhát alakítanak ki. A beruházás legfontosabb eleme egy új csoportszoba létrehozása gyermekátadóval, fürdetővel, ami 14 új férőhelyet jelent vajdai bölcsi számára – tájékoztatott a beruházás műszaki tartalmáról Rádi Róbert.

A Fenyveserdő Bölcsőde felújításával korszerű intézményi környezet alakul ki, mely magába foglalja az esztétikai megújulást, a belső terek minőségi változását és az előrelépést a hatékony üzemeltetésben. Ezen túl nagyon fontos, hogy 14 fővel növekszik a Vajda lakótelepi intézmény befogadóképessége, vagyis a mostani 84 fő helyett 98 kisgyermeket tud majd fogadni – emelték ki a rendezvény előadói.

Tóth Kata a Pápai Egyesített Bölcsődék intézményvezetője hangsúlyozta, a szülőket már korábban is tájékoztatták a felújításról és biztosították a kisgyermekek elhelyezését más intézményegységekben. Ez azt jelenti, hogy a márciusig tartó felújítás idején a kicsiket kisgyermekgondozóikkal együtt más helyszínen fogadják. A bölcsődevezető a családok türelmét és megértését kérte az átmeneti időszakra, mint mondta, a következő nyolc hónap munkájának eredménye biztosan feledteti majd a mostani esetleges kellemetlenségeket.

Dr. Kovács Zoltán a pápai beruházás kapcsán elmondta, a kormány kiemelt figyelmet fordít és rendkívüli forrásokat biztosít a kisgyermekes szülők támogatására azzal, hogy az elmúlt években jelentősen emelte a bölcsődei férőhelyek számát. Az elmúlt két évben 120 milliárd forint jutott erre a célra, s míg 2010-ben 32 ezer kisgyermeket tudtak a bölcsődékben fogadni, addigra ma országos szinten ez a szám megduplázódott. A kistelepülések vonatkozásában arról szólt, 2017-ben 50 minibölcsőde volt az országban, ma pedig már 250.

A városvezető beszédében hangsúlyozta, a bölcsődekorszerűsítés, a kisgyermekes családok támogatása nagyon fontos az önkormányzat számára, ez nemcsak a bölcsődék felújításában mutatkozik meg, de abban is, hogy Pápán a bölcsődei szolgáltatásért nem kell fizetni. Beszélt arról is, hogy a Vajda Péter lakótelep és a Tókertváros óriási fejlesztéseket él meg ezekben a hónapokban, ezek közül egyik a Fenyveserdő Bölcsőde korszerűsítése, de megkezdődött a kerékpárút-építés, hamarosan indul a Külső-Várkert rekreációs parkká alakítása és tervezik a Gróf út első szakaszának burkolatmegújítását is. Úgy fogalmazott, a Tókertben minden feltétel biztosított a családok komfortos életéhez, hiszen szociális és oktatási intézményekkel, egészségügyi szolgáltatásokkal és szabadidős zöld terekkel egyaránt rendelkezik.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!