Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Tantermi színdarab a családon belüli erőszakról

Babos Petra | 2021.07.29.

Szertelenül határok nélkül címmel kétéves komplex prevenciós programot indított a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Ennek elemeként a Szent Anna Házban egy négy részből álló előadássorozat indult a Nézőművészeti Kft. közreműködésével.

Ma a társulat Soha, senkinek című  tantermi produkcióját tekinthették meg, amely egy kortárs német regényből inspirálódott. Egy fiatal lány mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjában lévő ellentmondásos kapcsolatokról, s arról, hogy kezdte megismerni a szerelmet, a férfi-nő közötti kapcsolatot. Közben lassan felszínre tör az eltitkolt múlt, vagyis megjelenik a nagyapa, aki nem más, mint a lány múltjában lévő sötét alak. A férfi zaklatta a lányt, aki nem számíthat családjára, egyedül kell feldolgoznia azt, ami történik vele.

Takács Hajnal tapasztalati traumaszakértő a Médiacentrum kérdésére elmondta, az előadás komoly drámai anyagot dolgoz fel.

– Fontos az erőszakról beszélni. A Nézőművészeti Kft. előadása az erőszakot dolgozza fel. A közös az előadásokban, hogy legyen szó akár az iskolai zaklatásról, akár a családon belüli erőszakról, ezeknek a tantermi produkcióknak mindig ugyanaz a gyökere. Mi arra törekszünk, hogy a hallgatóságnak elmondjuk, az erőszak nem megoldás semmire. Ezt fel kell ismerni, s aztán kezelni, beszélni kell róla – hangsúlyozta a szakember.

– Az interaktív előadás mindig egy általunk berendezett tanteremben zajlik, majd beszélgetés következik, ahol megvitatjuk a látottakat, a felmerülő kérdéseket, problémákat. Terápiát sosem adunk, csak lehetőségeket a megoldásra – tudtuk meg Takács Hajnaltól, aki hozzátette, minden előadás után kapnak visszajelzéseket, amelyek azt igazolják, hogy hasznosak a darabok, s az itt szerzett tudás, ismeret a későbbiekben sokat segített az ismerősük, hozzátartozójuk problémájának megoldásában.

Salamon Judit, a Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője elmondta, hosszú évek óta nagyon jó kapcsolatot ápol a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia a Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

– Nagy örömünkre a kánikulai meleg ellenére is sokan részt vettek az előző és a mostani előadáson is. Aki a témában nem érintett, az is követni tudta a megdöbbentő darabokat, amelyben hatásos színészi alakításokat láthattunk. Azon szakemberek számára is meghatározó az élmény, akik kapcsolatba kerülnek olyan családokkal, ahol bántalmazott gyermekek élnek – tette hozzá Salamon Judit. 

A tantermi előadások sorozata szeptemberben folytatódik a Gyáva című darabbal.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: