Komoly gondokat jelent az illegális régészkedés

1142
Fotó: Babos Petra

A Szakmai közösségi találkozók elnevezésű projekt keretében a Kékfestő Múzeumban nemrégiben indult régészeti előadássorozat harmadik összejövetelén a Várak, kincsek és rablók című előadást hallhatták a megjelentek Szabó Gábor, az ELTE Régészeti Karának docense tolmácsolásában.

Az előadó a Médiacentrum kérdésére elmondta, dr. Péterváry Tamással, a Gróf Esterházy Károly Múzeum régészével régre nyúlik vissza a munkakapcsolatuk, Szabó Gábor kezdő tanárként tanította dr. Péterváry Tamást. A jó szakmai kapcsolatnak köszönhetően hívta meg a régész Pápára, hogy a Múltkutatók nevű fémkeresős csoportnak és az érdeklődőknek előadást tartson.

– Nagyon tetszik az a munka, amit Tamás Pápán végez. Elkezdtünk együtt dolgozni, hiszen ezen a környéken több, régészeti szempontból is érdekes hely található – tudtuk meg az előadótól.

Mint kiemelte, Magyarországon több ezer régészeti kincset ismerünk.

– Európa szerte komoly gondot jelent az illegális régészkedés. Az elmúlt évtizedekben fokozott veszélynek vannak kitéve régészeti örökségünk bronzból, aranyból és ezüstből készült elemei. A hobbi fémkeresőzés terjedésével Magyarországon sokan járják az egyes helyszíneket és gyűjtik össze a régészeti korú fémtárgyakat. Tevékenységükkel hatalmas károkat okoznak. Európa más részei, a Balkán még inkább fertőzött ezen a téren. Ott jól felépített törvénykezés van, mégsem tudják a sok lelőhelyet ellenőrizni. Fontos, hogy a helyi közösségek, civilek próbálják megvédeni ezeket a lelőhelyeket, s az ott található kincseket – hangsúlyozta Szabó Gábor.

A régészeti sorozat következő előadásán a principátus pénzrendszeréről esik szó.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!