Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - SPORTSPORT

Névadó ünnepség a tekecsarnokban (Cikkünket frissítettük)

Haraszti Gábor | 2021.07.31.

A Pápai Vasas SE és a felvidéki Fülek csapatának barátságos mérkőzésével ünnepélyes keretek között felavatták a Pápai Sport Centrumban található tekepályát, mely a mai naptól Makkai Miklós nevét viseli.

Makkai Miklós, az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület néhai neves sportolója 1980 júniusában a romániai teke-világbajnokságon párosban aranyérmet nyert, s lett világbajnok, ezzel örökre beírva magát a magyar sporttörténelembe. Az egykori „tarolókirály” az 1980-as világbajnokságon párosban Csányi Bélával győzött, egyéniben egyszeres magyar bajnok. 1986-ban Münchenben tagja volt a világbajnokságot nyert magyar csapatnak, egyéniben ezüstérmes, párosban harmadik helyezett lett. 1988-ban a budapesti vb-n szintén a csapattal aranyérmet vehetett át. A felsoroltakon kívül a Vasassal 1972-ben és 1975-ben az NB I-es csapatbajnokságon bajnoki címet ünnepelhetett. A klasszis sportoló 2020. augusztus 15-én hunyt el, halála után vetődött fel, hogy az akkor még épülő tekepálya az ő nevét viselje.

Családtagok, barátok, egykori sporttársak gyűltek össze a tekecsarnokban, ahol a megjelenteket elsőként Szabados József köszöntötte, aki mérföldkőnek nevezte a pápai tekesport életében a mai napot, mellyel egy éveken át tartó távollét végére került pont. Az egyesület játékos-edzője a klub nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik ehhez hozzájárultak.

Az eseményen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester is, aki beszédében elismerését fejezte ki, hogy azokban az években, amikor a játékosok nem tudtak Pápán tekézni, nem adták fel, hanem szorgalmasan átjártak Ajkára.

– Nemcsak kitartottak a sportolók, hanem nagyon jó eredményeket is produkáltak, hiszen az utánpótlás-világbajnokságon ketten is dobogóra állhattak – mondta a polgármester. – Anno amikor biztossá vált, hogy az épületben tekecsarnok is helyet fog kapni, az első pillanattól kezdve tartottuk a kapcsolatot a tekésekkel és számítottunk arra a tudásra és tapasztalatra, amivel a helyiek rendelkeznek. Amikor előrelépésben reménykedem, nem helyezésben vagy bajnoki osztályokban fogalmazok meg célt, hanem azt szeretném, hogy a korábbi évtizedekben érzett „tekés hangulat” minél teljesebben épüljön vissza a városba, alakuljon sok csapat, sportoljanak minél többen. Makkai Miklós korának egyik legjobb tekése volt, egy olyan sportoló, aki nagyobb klubok hívására is nemet mondott, kitartott a Vasas mellett. Egyik záloga volt annak, hogy a pápai csapat éveken keresztül remek eredményeket tudott felmutatni, méltán viseli a nevét a pálya.

A köszöntők után dr. Áldozó Tamás és Makkai Miklós özvegye, Makkainé Jabronka Mária közösen leplezte le a Vasas világbajnokának emléket állító stilizált portrét, Marika néni könnyeivel küszködve mondott köszönetet az egyesületnek és a városnak, hogy férjét halála után sem felejtették el. Az ünnepélyes pillanatok után a Pápai Vasas – Fülek barátságos találkozót rendezték.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: